preloader
Blog
Sunt justificate motivele de îngrijorare legate de expunerea la iradiere?

Sunt justificate motivele de îngrijorare legate de expunerea la iradiere?

radografie bucuresti, yts dental view

 

Nici un om nu ar trebui să îşi sacrifice rezolvarea completă a sănătăţii sale dentare din pricina temerii pe care i-o ridică contactul cu razele X.

 

Şi, pe lângă această temere, mai există una, al fel de nejustificată, care amână decizia începerii tratamentului: spaima de instrumentele medicale.

 

Acest neajuns, împreună cu întârzierea învingerii lui, provine în primul rând dintr-o slabă înţelegere a realităţii acestui domeniu, a necunoaşterii adevăratului nivel de risc pe care îl ridică expunerea la razele X, precum şi a măsurilor suplimentare pe care medicul dentist, specialiştii imagişti şi dvs. personal le puteţi lua pentru a vă garanta siguranţa demesului medical completitudinea informaţiilor dentare de care este nevoie.

 

Despre importanţa investigaţiei imagistice radiografice în cadrul demersului dentar restaurator

 

Oricare ar fi motivaţia prezenţei dvs. în cabinetul medical sau la centrul de imagistică: control de rutină sau vizită de urgenţă , investigaţia radiologică cu raze X joacă un rol important în înţelegerea situaţiei dvs. dentare.

 

Este cea care permite, mai departe, orientarea medicului dentist în alegerea celui mai bun şi adecvat tratament care vă va fi aplicat, în derularea lui, precum şi analiza situaţiei postratament.

 

Există o mulţime de probleme de sănătate orală care se află chiar sub suprafaţa vizibilă a gingiei şi care nu pot fi cunoscute fără efectuarea unei radiografii (examinarea vizuală nu este suficientă).

 

Aceste probleme de sănătate dentară cu localizare subgingivală includ:

 

• Cariile, cariile ample sau cariile dentare în curs de dezvoltare, situate fie sub o plombă existentă, fie între dinți;

• Leziuni ale mucoasei, leziuni dentare sau leziuni ale osului maxilar, care ar putea afecta masticaţia și/sau vorbirea;

• Modificări ale țesuturilor dure și moi care se pot dovedi problematice în timp;

• Răspândirea bolii parodontale sau a infecțiilor localizate subgingival;

• Simptomele cancerului bucal, precum și abcesele, tumorile și chisturile;

• Dinți afectați sau alte anomalii ale dinților care pot necesita intervenții chirurgicale;

• În cele din urmă, razele X fac parte integrantă din îngrijirea dentară completă, precisă și eficientă.

 

Razele X şi nivelul lor minim de risc

 

Privită de la distanţă şi fără cunoaşterea de care vorbeam, radiaţiile pot părea îngrijorătoare, dar trebuie înţeles foarte clar că nivelul de dozaj implicat curent de razele X cu scop imagistic dentar este minim.

 

Există numeroase studii ştiinţifice efectuate pe acestă temă. Amintim numai unul dintre ele, cel aparţinând asociației American Denta, care reflectă clar şi fără rețineri că imaginile standard ale dinţilor din fundul arcadei, adică ale molarilor de minte, au ca rezultat o expunere la radiaţii din partea pacientului de doar 0,005 milisieverți (mSV), în timp ce radiațiile la care corpul uman este expus în mod natural,  în mediul lui zilnic de activitate, se ridică la 3,2 mSV pe an.

 

Utilizarea razelor X în scop dentar, de-a lungul timpului, a evoluat foarte mult, odată cu progresele tehnologice şi cu o abordare din ce în ce mai avansată a aplicabilităţii lor clinice. De aceea, riscul pe care utilizarea lor îl prezintă este şi mai diminuat decăt este el în mod normal.

 

Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară. Centrul Dental View din Oradea, aparţinând primei şi celei mai mari reţele de centre de imagistică dentară din România, vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul.

 

Nu ezitaţi în a realiza aici, la  YTS-Dental View Oradea această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

 

Call Now Button