preloader
Blog
Despre razele X, reglementările activităţii imagistice şi nejustificata îngrijorare faţă de iradie

Despre razele X, reglementările activităţii imagistice şi nejustificata îngrijorare faţă de iradie

radiografie dentara bucuresti, raze x, yts dental view

 

Efectuarea unei radiografii panoramice sau a unei radiografii intraorale a întregii guri a devenit o practică “de rutină” în unele centre de imagistică, efectuată nediferenţiat asupra tuturor pacienţilor şi în orice situaţie.

 

Nu este şi cazul Centrul de excelenţă în imagistică dentară Dental View din Piaţa Muncii, sector 3, Bucureşti, primul centru de imagistică dentară din România care are în dotare Computerul Tomograf cu Fascicul Conic Planmeca ProMax 3D Mid, în care această practică nu este accep-tată.

 

Cercetările au confirmat că radiografia intraorală locală sau parţială (bitewing și periapicală) este superioară radiografiei panoramice pentru diagnosticarea patologiei dentare comune (carii, patologie parodontală și periapicală).

 

Iar identificarea unui chist sau a unei alte leziuni neaşteptate la un pacient poate întări această atitudine.

 

Reglementările UE sunt menite a asigura o activitate imagistică optimă

 

Recomandările au fost înglobate în mai multe directive. Directivele UE prezintă cele mai bune practici radiografice și includ, de asemenea, multe recomandări pentru asigura o radiografie de înaltă calitate. Recomandările includ:

 

 • Justificarea și optimizarea radiografiei de examinare;
 • Măsuri privind controlul calității echipamentelor radiologice;
 • Proceduri pentru evaluarea anuală a dozele de radiaţii primite de pacienți în cele mai frecvent efectuate examinări radiografice;
 • Evaluarea calităţii imaginii și, de asemenea, o evaluare a nivelurilor anuale de doză.
   

Controlul dozelor la pacienți, combinat cu producerea de imagini de înaltă calitate, constituie criteriile de bază ale evaluării primare a stării echipamentului radiologic utilizat, precum şi aspectele importante ale instruirii personalului implicat în radiaţiile ionizate.

 

 

Discuţia prealabilă cu medicul stomatolog este utilă şi recomandată

 

În orice caz, pentru eliminarea completă a temerilor, o discuţie în această privinţă cu medicul stomatolog sau cu specialiştii imagişti este foarte utilă.

 

Specialiştii Centrului de top Dental View din Oradea, aparţinând primei şi celei mai mari reţele de centre de imagistică dentară din ţară, posesoare a celei mai noi tehnologii în domeniu şi a unor experţi cu vastă expertiză, vă stau, pentru acest lucru, cu căldură, la dispoziţie.

 

Ei, urmare a recomandării medicului dvs. stomatolog, vă pot realiza, în cele mai profesioniste condiţii, radiografiile (2D) sau tomografiile (3D) dentare, în sistem digital, de care aveţi nevoie (în cadrul variilor tratamente), la un raport calitate-preţ dintre cele mai bune de pe piaţă şi la un nivel de radiaţie minimă.

 

Principii, protocoale şi reglementări

 

În ideea cunoaşterii de către stomatologi a îngrijorării dvs., a fost dezvoltat în timp un Protocol, care se referă la modul în care poate fi realizată, rezonabil şi în perfect acord cu datele eficienţei, la un nivel minim de iradiere, investigaţia radiologică.

 

Iar reglementările Protocolului au la bază un ghid de aplicabilitate practică. Specialiştii imagişti sau medicii stomatologi care se ocupă şi cu investigaţia radiologică urmează acest ghid şi reglementările aferente lui pentru asigurarea faţă de pacient a unei protecţii maxime la iradiere.

 

Ghidul include tehnici precum:

 

 • Acoperirea pacientului cu un șorț cu plumb, precum și aplicare unui guler tiroidian atunci când acest lucru este posibil;
 • Aplicarea celei mai rapide setări de viteză, indiferent dacă razele X sunt film sau digitale;
 • Respectarea protocolului standard în ceea ce privește expunerea și procesarea imaginilor;
 • Scăderea dimensiunii fasciculului de raze X pentru a se potrivi cu receptorul imaginii atunci când acest lucru este posibil;
 • Pe baza unor factori precum istoricul dvs. dentar, ultima dată când ați făcut raze X și situația actuală, medicul dentist va stabili dacă procedura este necesară.

 

Discuţia cu medicul stomatolog şi furnizarea tuturor datelor particulare

 

După cum am mai spus, este foarte util să purtaţi o discuţie deschisă cu medicul dvs. stomatolog la începutul fiecărei vizite, pentru a vă asigura de înţelegerea reciprocă, dar şi de acordul cu privire la abordarea îngrijirii dvs. medicale.

 

Trebuie ţinut cont de toate informaţiile privitoare la situaţia dvs. particulară, cum ar fi sarcina, expunerea dvs. recentă sau curentă la radiații sau efectuarea unei intervenţii chirurgicale – date care pot modifica planul de tratament.

 

Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară. Centrul Dental View din Piaţa Muncii, aparţinând primei şi celei mai mari reţele de centre de imagistică dentară din România, vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul.

 

Nu ezitaţi în a realiza aici, la  YTS-Dental View Piaţa Muncii această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

 

Call Now Button