preloader
Blog
DESPRE EXPUNEREA PACIENTULUI LA IRADIEREA RADIOLOGICĂ DENTARĂ ȘI REGLEMENTĂRILE EI LEGALE

DESPRE EXPUNEREA PACIENTULUI LA IRADIEREA RADIOLOGICĂ DENTARĂ ȘI REGLEMENTĂRILE EI LEGALE

Astăzi, datorită tehnologiei dentare moderne, putem primi tratamente dentare fără durere şi fără disconfortul pe care metodele stomatologice tradiţionale – de investigaţie, clinice şi practice – le produc, iar radiografia dentară nu face excepţie de la acest subiect.

 

Nu este bine a lua în considerare doar doza de radiaţie cu care ne confruntăm la o (singură) examinare radiologică, fiindcă, în cursul unui tratament, şi chiar după aceea, organismul nostru este supus la mai multe sesiuni de iradire radiologică, chiar dacă, privită singular, doza radio-logică singulară utilizată de specialiştii radilogi sau de către medici este mică.

 

Radiografiile “de rutină”, screeningul aferent radiografiilor dentare panoramice (RDP) sau orice altă decizie de cabinet pentru realizarea unei radiografii dentare, înseamnă tot atâtea ocazii inevitabile de expunere.

 

radiografie dentara, radiografie dentara piata muncii, radiografie dentara sector 3

 

Reglementare în activitatea radiologică

 

Dar astăzi, activitatea radiologică nu mai poate fi făcută oricum, există norme bine stabilite şi care trebuie respectate, utilizarea criteriilor de referinţă radiologică reprezintă o cerinţă legală pentru toţi pracienii imagişti, în cadrul adoptării legislaţiei europene. Fiecare expunere la raze X trebuie justificată prin oferirea unui beneficiu net pozitiv pacientului.

 

Renumitul Centru de imagistică din Piaţa Muncii (radiografie dentară Piaţa Muncii), al celei mai mari şi experimentate reţele de centre de acest fel din ţară, YTS-Dental View, care vă stă la dispoziţie oricând pentru realizarea atăt de radiografii digitale, cât şi de tomografii computerizate CBCT de cel mai înalt nivel calitativ, consideră că orice revizuire în acest domeniu este utilă atât medicului dentist, în adecvarea diferitelor tehnici radiografice la o varietate de afecţiuni clinice, împreună cu precizarea strictă a frecvenţei lor, cât şi pacientului, care trebuie să fie conştientizat cu privire la demersul radiologic care îi va fi aplicat.

 

Iar când vorbim despre justificare clinică, ne referim la radiaţiile ionizate, faţa de a căror expunere trebuie luate măsuri de limitare atât la pacient cât și la clinician. În acest sens, pragul de referinţă este nivelul cel mai mic posibil realizabil în mod rezonabil. Prag şi principiu care pot fi respectate prin trei modalităţi:

 

Utilizarea metodelor fizice de minimizarea a dozei (factorii de echipare şi film);
Aplicarea criteriilor de selecție atunci când se alege utilizarea sau nu a unui examen radiografic;
Prin programe de asigurare a calității.
 

Iar factorul determinat am putea spune, sau factorul care susţine întreg eşafodajul acestor reglementări obligatorii se referă la eforturile de asigurare a unei producţii consecvente de radiografii de înaltă calitate, evitându-se astfel expunerea repetată şi maximizarea beneficiului pacientului.

 

Criterii de selecţie şi ghiduri radiografice

 

Cel care indică şi îşi asumă responsabilitatea pentru dictarea necesităţii unui examen radiografic, cât şi pentru frecvenţa efectuării acestuia este medicul stomatolog.

 

Clinicianul are în responsabilitate revizuirea oricărei radiografii dentare anterioare, fie ea retroalveolară, periapicală sau panoramică (ortopantomografie), pentru asigurarea asupra informaţiilor utile despre simptomele actuale ale pacientului.

 

În cazul în care aceste radiografii sunt vechi sau nu mai pot fi folosite – nu sunt utile –, cu atât nai mult efectuarea unor radiografii noi se impune cu necesitate sporită.

 

Comisia Europeană a impus prin reglementare şi nişte criterii de selecţie ale pacienţilor în efectuarea examenului radiografic la pacienţii adulţi, precum şi implementarea importantă a ghidurilor radiografice în cadrul cabinetelor stomatologice.

 

Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară. Centrul Dental View din Piaţa Muncii (Şos. Mihai Bravu 223, sector 3, Bucureşti), aparţinând celei mai mari şi performante reţele de imagistică dentară din România (radiografie dentară Piaţa Muncii), vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul.

 

Nu ezitaţi în a realiza aici, la  YTS-Dental View Piaţa Muncii, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Call Now Button