preloader
Blog
RADIAȚIILE ÎN RADIOLOGIA DENTARĂ

RADIAȚIILE ÎN RADIOLOGIA DENTARĂ

RADIAȚIILE ÎN RADIOLOGIA DENTARĂ

 

Radiologia dentară a reprezentat în trecut un subiect foarte sensibil, din cauza radiaţiilor prezente în procesul de radiografiere.

 

În contextul modernităţii, al avansării tehnologice şi al culturalizării extinse, radiologia şi-a căpătat rolul bine-meritat, ca factor esenţialmente necesar pentru o medicină de calitate.

 

La nivel mondial, în fiecare an sunt efectuate aproximativ 3,6 miliarde de examinări medicale diagnostice – radiografii. Acest număr continuă să crească pe măsură ce tot mai mulți oameni au acces la asistență medicală.

Anual, la nivel mondial, se efectuează mai mult de 3600 de milioane de examinări radiologice în scop diagnostic.

 

 

 

Radiaţiile utilizate în radiologia dentară

 

Utilizarea radiațiilor ionizante pentru diagnosticare și tratament ajută milioane de pacienți la nivel mondial, permite diagnosticarea precoce și adesea oferă tratamente mai puțin invazive pentru diverse patologii. Tehnologia avansată a radiațiilor a deschis noi orizonturi în radiologia diagnostică și intervențională.

 

Radiaţia este acea energie emisă de o sursă şi transmisă prin spaţiu sub formă de unde sau particule. Cele mai comune radiaţii sunt lumina şi undele radio.

În radiologia dentară sunt utilizate cu succes radiaţiile X.

 

 

Este utilizată o sursă de radiaţii, de la care se propagă radiaţii spre un receptor, care înregistrează imaginea formată. În funcţie de tipul investigaţiei radiologice, acest receptor se poziţionează în interiorul cavităţii orale (radiografiile intraorale) sau în exteriorul acesteia (radiografii extraorale).

Imaginea este formată datorită faptului ca radiaţiile X nu penetrează anumite tipuri de ţesut, creând astfel un joc de umbre alb-negru.

 

 

 

Cât de periculoase sunt aceste radiaţii?

 

Existenţa omului pe Pământ a fost dintotdeauna supusă acţiunii unor diverşi factori de ambient, printre care şi radiaţiile ionizante.

Astfel, am fost echipaţi genetic cu mecanisme de apărare şi regenerare, ce ne-au adaptat acestor radiaţii.

 

În timp, omul a învăţat cum să utilizeze mulţi dintre aceşti factori ambientali, precum este şi energia solară şi eoliană, în scopul evoluţiei tehnologice şi a îmbunătăţirii calității vieţii.

 

În momentul în care am descoperit radiaţiile X, am încercat să descoperim posibilele sale aplicaţii.

Utilizarea acestora în scopuri medicale a revoluţionat medicina în toate ramurile ei.

 

Dar acest lucru a impus necesitatea stabilirii unor reguli şi măsuri de protejare împotriva acestor radiaţii.

 

 

În prezent, majoritatea radiaţiilor sunt naturale, formând fondul natural de radiaţii (radiaţie cosmică, terestră), doar o mică parte fiind produse de către om.

 

Având în vedere faptul că expunerea la radiații în scopuri medicale depășește toate celelalte tipuri de expuneri din surse de radiații generate de om, trebuie considerate avantajele multiple ale radiaţiilor ionizante asupra sănătății, asigurând în același timp şi reducerea riscurilor.

 

Au fost astfel stabilite 3 principii pentru utilizarea radiațiilor ionizante în scopuri medicale:

 

  • justificarea utilizării acestora. Sunt folosite doar în cazul în care este absolut necesar şi când avantajele sunt mai mari decât riscurile;

 

  • limitarea dozelor. Este utilizată cea mai mică doză de radiaţii posibilă;

 

  • optimizarea utilizării acestora. Sunt manevrate de către specialişti pregătiţi în acest scop, în condiţii de siguranţă deplină, prin intermediul tehnologiilor ce avansează permanent.

 

 

 

Radiaţii minime prin tehnologie de top în Centrele de Radiologie YTS-Dental View

 

Tehnologia modernă în radiologia medicală se traduce prin minimizarea riscurilor şi creşterea calităţii imaginilor.

Încununarea eforturilor susţinute de cercetători din întreaga lume a fost reprezentată de utilizarea la scară largă a celei mai puţin iradiante tomografii dentare: tomografia computerizată cu fascicul conic.

În timp, această tehnologie a fost perfecţionată, ajungându-se în prezent ca cele mai noi şi performante echipamente să reducă radiaţiile cu până la 90% faţă de tomografiile clasice.

România a început să beneficieze, cu paşi lenţi, dar siguri, de tehnologii avansate de imagistică.

 

 

YTS-Dental View face eforturi constante pentru menţinerea dotării centrelor sale de radiologie dentară cu cele mai noi tehnologii radiologice, pentru ca bucureştenii, dar nu numai, să beneficieze de medicină de calitate, cu diagnostice sigure.

 

 

 

Call Now Button