LA CE DOZĂ DE RADIAȚII TE SUPUNE O TOMOGRAFIE COMPUTERIZATĂ?
Principiul ALARA
Primul lucru care trebuie înţeles atunci când discutăm despre radiaţii, este acela că o investigaţie radiologică ce respectă principiul ALARA (As Low as Reasonably Achievable), este una sigură.
Acest principiu se bazează pe faptul că nimeni nu trebuie expus unei doze de radiaţii mai mari decât este absolut necesar pentru ca imaginea să aibă o calitate bună.
Dacă imaginea finală nu are o calitate bună, acest fapt poate duce la neobservarea unor detalii şi stabilirea unui diagnostic greşit.
Nu degeaba a evoluat tehnica radiologică de-a lungul timpului, ci pentru ca imaginile radiologice să aibă o calitate din ce în ce mai bună, iar doza de radiaţii să fie din ce în ce mai redusă.
Ca urmare a evoluţiei tehnologice, medicii pot acum stabili diagnostice din ce în ce mai sigure şi pot efectua intervenţii chirurgicale, cu riscuri din ce în ce mai scăzute pentru pacienţi.
Nu vei fi trimis la tomografie dentară decât dacă este absolut necesar
Deşi procesul de trimitere la radiologie pare unul banal, în fiecare caz riscurile sunt foarte bine cântărite de către medicul tău stomatolog.
Acesta poate hotărî dacă respectivul tratament poate fi efectuat în siguranţă fără o investigaţie radiologică, sau nu.
Sunt anumite tratamente şi intervenţii ce necesită obligatoriu o evaluare radiologică complexă, precum tomografia computerizată.
Este cazul implantologiei. Nu ai vrea să ţi se insereze un implant dentar în os, fără ca medicul să ştie unde sunt structurile vitale ce trebuie evitate, precum sinusurile şi nervii. Sau să încerce inserarea unui implant într-un os ce nu îl va putea susţine.
Dar, pentru o simplă obturaţie nu vei avea nevoie de tomografie dentară decât dacă medicul tău observă o altă problemă importantă ce nu poate fi verificată decât în acest mod.
Uneori, probleme grave de sănătate orală sunt descoperite din întâmplare, cu ocazia tomografiilor dentare efectuate pentru altă necesitate.
E adevărat că suntem expuşi zilnic la radiaţii?
Da. Corpul uman este expus permanent la radiații ce provin din surse:
- Naturale.
Radiațiile terestre se datorează substanţelor radioactive (uraniu toriu şi potasiu), care există în roci şi sol.
Radiaţiile atmosferice se datorează radonului, element radioactiv în stare gazoasă, existent în mediu, care are o contribuţie majoră la fondul natural terestru de radiaţii.
Radiaţiile cosmice sunt provocate de particule de energie înaltă (nuclee grele, particule alfa, protoni și electroni) şi radiaţii gamma provenite din spaţiul cosmic, care bombardează Pământul în mod continuu. Cantitatea (sau doza) de radiaţie cosmică primită este influenţată de altitudinea, condiţiile atmosferice si câmpul magnetic al Pământului;
Radiaţia naturală din interiorul organismului este determinată de radionuclizi pătrunşi în organism prin inhalare (radon), ingestie (potasiu-40) sau prin piele.
Radioactivitate naturală suplimentară, creată de om, prin activitatea socio-economică – exploatări miniere, materiale de construcții.
- Artificiale.
Create de tehnologii dezvoltate de om.
Televizorul, monitorul computerului sau telefoanele mobile.
Testarea armamentului nuclear în atmosferă, producerea energiei electrice, utilizarea industrială a radiaţiilor, transportul şi depozitarea materialelor nucleare
La ce dozǎ de radiaţii te supune o tomografie computerizatǎ?
Depinde ce tomografie computerizată.
Cel mai nou tip de tomografie dentară este CBCT. Tomografia computerizată cu fascicul conic este ne superioară tomografiei clasice CT, mai ales prin cantitatea mult mai redusă de radiaţii.
În cadrul Centrelor noastre integrate și exclusive de radiologie digitală, tomografie dentară și ORL, utilizăm numai cea mai nouă tehnologie CBCT, pentru rezultate maxime, cu minim de radiaţii.
Pentru o apreciere mai clară a nivelului de radiații la care sunteți expus la efectuarea unei tomografii digitale cu ajutorul CBCT, vă prezentăm în continuare o listă comparativă de procedee și dozele emise.
- Doza efectivă medie anuală datorată fondului natural de radiaţii este de aproximativ 2400 μSv pe an (medie globală) și reprezintă aproximativ 80% din doza efectivă medie totală primită de om. Diferenţa provine din surse artificiale de radiaţii ionizante.
- Computer Tomograf Standard – 1200 – 3300 μSv;
- Doza medie de radiații emisă de aparatele din dotarea YTS-Dental View, pentru efectuarea unei tomografii computerizate cu fascicul conic este de 20 – 250 μSv;
- O radiografie panoramică efectuată cu ajutorul CBCT, în centrele noastre, te va expune la o doză de 6,7 – 7 μSv.
Aceasta diferă de la caz la caz, în funcţie de numeroşi parametrii individuali şi stabiliţi de scopul tomografiei.
Medicii noştri radiologi îşi folosesc vastele cunoştinţe şi experienţa îndelungată pentru a stabili cei mai potriviţi şi siguri parametrii pentru fiecare pacient în parte.
Alegi YTS-Dental View, alegi siguranţa, prin cele mai mici doze de radiaţii din domeniu.