preloader
Blog
TOMOGRAFII DENTARE MODERNE – RADIAȚII MINIME

TOMOGRAFII DENTARE MODERNE – RADIAȚII MINIME

Tomografii dentare moderne- radiații minime

 

Nivelul de radiaţii interesează pe oricine în ziua de astăzi, iar în cazul tomografiilor dentare moderne,  minimizarea riscurilor merge mână în mână cu o calitate de neegalat a imaginii.

 

Imagistica modernă destinată medicinei dentare şi-a construit în timp aceste caracteristici, prin munca susţinută a multor echipe de cercetători şi medici din lumea întreagă.

 

Tomografia dentarǎ modernǎ

Tomografia dentară modernă este tomografia dentară computerizată cu fascicul conic, în prescurtarea ei cea mai cunoscută – CBCT (cone beam computer tomography).

Acest tip de tomografie este diferit de tomografia computerizată clasică, prin metoda de scanare.

 

Aparatele sunt foarte diferite, cel pentru CT fiind mare, ocupând o cameră întreagă, fiind construit ca un tunel în care pacientul intră şi stă în poziţie orizontală pentru a fi scanat.

Orice tomografie computerizată, indiferent de tipul ei, constă practic în scanarea zonei interesate şi preluarea de sute de imagini prin expunerea la raze X, imagini ce sunt instantaneu prelucrate de către computer și prelucrate în softuri specializate.

 

Rezultatul este o imagine în 3D a zonei vizate, imagine ce poate fi mărită, întoarsă în diverse poziţii şi unghiuri, pentru o mai bună vizualizare a detaliilor.

O tomografie computerizată este realizată printr-o emisie de raze X în formă de spirală, pe când o tomografie dentară modernă utilizează un fascicul conic.

CBCT-ul ce poate strânge mult mai multe informaţii în timp mult mai scurt, expunând deci pacientul la o doză mult mai mică de radiaţii.

 

Tomografii dentare cu radiații minime

 

CT-ul utilizează un tub anodic cu raze X, pe când CBCT-ul utilizează tehnica fluoroscopiei.

CBCT-ul a fost construit special pentru stomatologie, specializare medicală ce avea nevoie de o investigaţie radiologică specifică, pentru nevoia crescândă ale medicilor stomatologi  de a efectua tratamente lipsite de riscuri, prin investigaţii cât mai blânde cu organismul.

 

 

Ce înseamnă radiaţii minime?

Tomografie cu radiaţii minime înseamnă că, pe durata respectivei investigaţii radiologice, doza de radiaţii absorbită de organism este cea mai mică posibilă pentru efectuarea unei tomografii de calitate.

 

Echipamentele de imagistică dentară ale Centrelor YTS-Dental View funcţionează pe principiul ALARA (as low as reasonable achievable). Această caracteristică oferă pacienţilor tomografii dentare moderne (CBCT), prin imagini de cea mai înaltă calitate, dar cu radiaţii foarte reduse, cu până la 90% mai scăzute decât în cazul tomografiilor clasice (CT).

 

ALARA înseamnă, în fapt, principiul utilizării celei mai mici doze de radiaţii posibilă pentru realizarea optimă a investigaţiei.

 

Tomografii dentare moderne în prima reţea de Centre de radiologie dentară din ţară: YTS-Dental View

Calitatea îşi face simţită prezenţa în fiecare dintre Centrele noastre de Radiologie Dentară Digitală. Am făcut din dotarea cu echipamente radiologice de excepţie o premisă fără de care nu am fi plecat la drum.

Mai multe despre echipamentele noastre radiologice aici. (link către ART. Performanţă în radiologie în Centrele YTS-Dental View).

 

Medicii stomatologi au nevoie de investigaţii radiologice de o calitate cât mai bună, iar pacienţii de investigaţii cât mai puţin iradiante, pentru că, aşa cum ştim, în prezent se pune foarte mare accent pe medicina preventivă şi non-invazivă.

Medicii stomatologi s-au aliat în număr mare la valorile de bază ale medicinei moderne, conştientizând din ce în ce mai mult faptul că diagnosticul este cheia. Un diagnostic corect asigură tratamentului mari şanse de succes. Acest fapt implică efectuarea investigaţiilor ori de câte ori examinarea vizuală nu oferă suficiente detalii pentru stabilirea unui diagnostic corect sau pentru efectuarea unui tratament în siguranţă.

 

Pentru că în medicina stomatologică radiografiile sunt frecvent necesare, este clar că aceste investigaţii specifice stomatologiei trebuie să fie cât mai puţin iradiante.

 

Am dezvoltat prima reţea de Centre de Radiologie Dentară din România, pentru ca un număr cât mai mare de pacienţi şi medici să aibă acces la investigaţii de calitate, în siguranţă şi cu o minimă expunere la radiaţii.

 

 

 

Call Now Button