preloader
Blog
Când este recomandată tomografia dentară CBCT?

Când este recomandată tomografia dentară CBCT?

tomografie dentară CBCT

 

Tomografia dentară CBCT (Tomografie Computerizată cu Fascicul Conic) este o tehnică avansată de imagistică dentară care furnizează imagini tridimensionale (3D) detaliate ale structurilor dentare și osoase. CBCT a devenit din ce în ce mai popular în domeniul stomatologic datorită preciziei și a detaliilor pe care le oferă, permițând un diagnostic și un tratament mai precis pentru diverse afecțiuni dentare. Cu toate acestea, utilizarea CBCT nu este recomandată în toate cazurile. În acest articol, vom discuta când este recomandată utilizarea tomografiei dentare CBCT.

 

Situatii în care este recomandată tomografia dentară CBCT

 

  • Diagnosticarea și tratamentul problemelor ortodontice

CBCT poate fi util în evaluarea tridimensională a dinților, rădăcinilor și oaselor maxilarului și mandibulei în cazul problemelor ortodontice complexe, cum ar fi dinții impacționați, discrepanțele de creștere ale maxilarului sau planificarea tratamentelor cu aparate ortodontice.

 

  • Evaluarea și tratamentul parodontitei

CBCT poate fi folosit pentru a evalua severitatea pierderii osoase în cazul parodontitei, detectarea defectelor osoase și a furcațiilor și planificarea tratamentului chirurgical sau a tratamentului cu implanturi dentare.

 

  • Planificarea tratamentului cu implanturi dentare

CBCT poate fi utilizat pentru a evalua densitatea osoasă, disponibilitatea spațiului și anatomia în cazul tratamentelor cu implanturi dentare, permițând o planificare adecvată a tratamentului și un rezultat mai predictibil.

 

  • Diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor endodontice

CBCT poate fi utilizat pentru a evalua morfologia complexă a canalelor radiculare, localizarea fracturilor radiculare sau a leziunilor periapicale și pentru a ghida tratamentul endodontic, cum ar fi retratamentul sau chirurgia apicală.

 

  • Diagnosticarea și tratamentul problemelor articulației temporomandibulare (ATM)

CBCT permite evaluarea detaliată a articulațiilor temporomandibulare și a structurilor învecinate, facilitând diagnosticarea disfuncțiilor ATM și planificarea tratamentului adecvat.

 

  • Evaluarea leziunilor osoase sau a tumorilor maxilofaciale

CBCT poate fi utilizat pentru a vizualiza și măsura cu precizie leziunile osoase sau tumorile maxilofaciale, precum și pentru a evalua invazia în țesuturile învecinate și pentru a ghida tratamentul chirurgical sau nechirurgical.

 

 

Tomografia dentară CBCT poate fi recomandată în diverse situații, atunci când este necesară o evaluare tridimensională detaliată a structurilor dentare și osoase. Cu toate acestea, este important să se țină cont de doza de radiații și de costurile asociate cu utilizarea CBCT și să se utilizeze tehnica în mod judicios, pe baza nevoilor individuale ale pacientului. În unele cazuri, radiografiile dentare tradiționale sau alte metode de imagistică pot fi suficiente pentru diagnosticare și tratament. În final, decizia de a utiliza CBCT ar trebui să fie luată de medicul dentist în funcție de specificul cazului, evaluând beneficiile și riscurile potențiale pentru pacient.

YTS Dental View vă așteaptă pentru a obține o imagine clară a situației dvs. dentare!

Call Now Button