preloader
Blog
Investigații CBCT: mit și adevăr

Investigații CBCT: mit și adevăr

tomografii dentare, cbct

 

Dacă ai avut probleme dentare, ai fost, probabil, trimis pentru o investigație CBCT. Aceasta este o tehnică de imagistică medicală care utilizează raze X pentru a obține imagini tridimensionale ale dinților, maxilarelor și a altor zone ale capului și gâtului. Deși această tehnică poate fi de mare ajutor în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor dentare, există unele mituri comune despre aceasta care trebuie să fie clarificate. În acest articol, vom explora miturile și adevărurile despre investigațiile CBCT.

 

Mituri despre 

 

#1: Tomografiile dentare sunt periculoase

Radiografiile dentare, inclusiv cele efectuate prin intermediul tehnicilor CBCT, sunt considerate sigure. Acestea folosesc o cantitate mică de radiații și sunt concepute astfel încât să reducă la minimum expunerea pacientului. De fapt, expunerea la radiații X dintr-o investigație CBCT este mult mai mică decât expunerea la radiații la care ne supunem în mod obișnuit din surse naturale, cum ar fi lumina solară.

 

#2: Tomografiile dentare pot cauza cancer

Experții afirmă că riscul de a dezvolta cancer dintr-o investigație CBCT este extrem de scăzut. De fapt, expunerea la radiații X dintr-o investigație CBCT este mult mai mică decât din alte surse de radiații X, cum ar fi razele X efectuate într-un spital sau din expunerea la radon într-o casă. Cu toate acestea, este important să evităm expunerea la radiații X cât mai mult posibil și să discutăm cu medicul nostru despre orice îngrijorare.

 

Avantajele

 

Avantaj: Obținerea imaginilor tridimensionale

Imaginile tridimensionale obținute prin intermediul unei investigații CBCT sunt mult mai detaliate decât imaginile bidimensionale obținute prin intermediul radiografiei dentare tradiționale. Aceste imagini ajută medicii stomatologi să diagnosticheze și să planifice tratamentele mai precis, ceea ce poate duce la rezultate mai bune pentru pacienți.

 

Avantaj: Diagnosticare precisă a problemelor dentare

Investigațiile CBCT ajută medicii stomatologi să observe afecțiuni dentare care pot fi greu de identificat prin intermediul radiografiilor dentare tradiționale sau prin examinarea clinică. Aceste afecțiuni includ chisturi, tumori și probleme cu structura osoasă a maxilarelor și a dinților.

 

tomografii dentare, cbct

  

Cum să te pregătești pentru o investigație CBCT?

Pentru a vă pregăti pentru o investigație CBCT, medicul dumneavoastră vă va furniza instrucțiuni specifice. În general, este important să îndepărtați bijuteriile sau orice alt obiect metalic, precum și să vă îmbrăcați în haine fără accesorii metalice. De asemenea, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți alergii la contrastul utilizat într-o investigație CBCT.

 

Întrebări frecvente

Cât timp durează o investigație CBCT?

Deși expunerea propriu-zisă la radiațiile X în timpul unei investigații CBCT durează în medie între 11-20 de secunde, durata totală a procedurii poate fi de aproximativ 5 minute din cauza necesității pregătirii și poziționării pacientului.

 

Este dureroasă o investigație CBCT?

Investigațiile CBCT nu sunt dureroase. Pacienții pot simți o ușoară presiune pe zona examinată, dar nu ar trebui să fie dureroasă.

 

Poate fi efectuată o investigație CBCT în timpul sarcinii?

Expunerea la radiații X poate fi periculoasă pentru făt, așa că în general, medicii stomatologi evită să efectueze investigații CBCT în timpul sarcinii. Dacă este necesară o investigație CBCT în timpul sarcinii, medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră despre riscuri și beneficii și va lua măsuri de precauție pentru a minimiza expunerea la radiații.

 

Care este diferența dintre o investigație CBCT și o radiografie dentară obișnuită?

Radiografiile dentare obișnuite sunt imagini bidimensionale ale dinților și maxilarelor, în timp ce investigațiile CBCT produc imagini tridimensionale. Aceste imagini tridimensionale sunt mult mai detaliate și permit medicilor stomatologi să identifice afecțiuni și probleme cu o mai mare precizie decât radiografiile dentare obișnuite.

Investigațiile CBCT sunt o tehnică de imagistică medicală care poate fi de mare ajutor în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor dentare. Cu toate acestea, există unele mituri comune despre această tehnică care trebuie să fie clarificate. Tomografiile dentare, inclusiv cele efectuate prin intermediul tehnicilor CBCT, sunt considerate sigure. Acestea folosesc o cantitate mică de radiații și sunt concepute astfel încât să reducă la minimum expunerea pacientului. Deși există costuri mai mari asociate cu investigațiile CBCT și există o expunere la radiații X, avantajele acestei tehnici pot depăși dezavantajele în multe cazuri.

 

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de diagnosticare disponibile și să decideți împreună care este cea mai bună opțiune pentru situația dumneavoastră. De asemenea, este important să vă pregătiți în mod corespunzător pentru o investigație CBCT și să urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră.

 

În final, este important să cunoaștem faptele corecte despre investigațiile CBCT și să evităm să ne lăsăm influențați de miturile comune. Prin înțelegerea avantajelor și dezavantajelor acestei tehnici și prin discutarea cu medicul nostru despre orice îngrijorare sau întrebare, putem lua o decizie informată și să primim cel mai bun tratament posibil pentru afecțiunile noastre dentare.

YTS Dental View vă așteaptă pentru a obține o imagine clară a situației dvs. dentare!

Call Now Button