TOMOGRAFIA DENTARĂ E PERICULOASĂ PENTRU COPII?
Ca părinte, este normal să îţi faci probleme în privinţa a tot ceea ce poate influenţa sănătatea copilului tău.
Tomografiile dentare sunt vitale pentru depistarea detaliilor importante pentru detectarea problemelor de sănătate ce nu se văd la simpla radiografie dentară.
Vestea bună este că, în prezent, în clinicile si centrele de radiologie moderne, vechile echipamente de radiologie dentară au fost înlocuite cu aparaturi digitale, avansate, mai sigure ca niciodată.
Iată câteva detalii menite să te informeze în privinţa siguranţei efectuării investigaţiilor radiologice dentare la copii, aprofundate, realizate prin computer tomograf.
Decizia de a recomanda tomografia dentară la copii
Întotdeauna întreabă medicul pedodont despre motivul pentru care îi recomandă o tomografie dentară copilului tău.
Şi este bine să ai de fiecare dată în considerare faptul că medicul pedodont al copilului tău întotdeauna va lua decizia de a recomanda tomografia dentară doar după atenta evaluare a raportului riscuri-beneficii şi având în atenţie vârsta copilului, caracteristicile şi starea sa clinică.
Principala motivaţie a unei astfel de recomandări este corecta evaluare a stării de sănătate orală a copilului, atunci când se bănuieşte prezenţa unei anumite probleme de sănătate.
Tomografia dentară este utilizată şi pentru evaluarea dezvoltării corecte a dinţilor şi a maxilarelor, din punct de vedere ortodontic.
Este periculoasă tomografia dentară la copii?
Razele X sunt radiaţii electromagnetice, invizibile, care pot fi absorbite de ţesuturile corpului uman. Cantitatea de radiaţii absorbită diferă în funcţie de ţesutul pe care îl vizează, respectiv densitatea acestuia.
Aceasta depinde şi de echipamentul radiologic utilizat, precum şi de priceperea personalului implicat în procesul radiologic.
Efectuarea de tomografii dentare la copii necesită luarea anumitor precauţii, datorită celor doi factori importanţi:
- tomografiile dentare presupun o doză de radiaţii mai mare decât în cazul radiografiilor dentare;
- copii sunt mai sensibili la radiaţii decât adulţii.
Echipamentele contează! Aceste precauţii implică utilizarea de echipamente radiologice moderne.
Tomografiile dentare CBCT oferă cea mai mare siguranţă pentru efectuarea de investigaţii radiologice la copii.
Acest tip de investigaţie are cea mai mare valoare diagnostică, prin intermediul ei realizându-se măsurători exacte ale tuturor ţesuturilor, moi şi dure, din cavitatea orală.
Tomografia CBCT încorporează cea mai nouă tehnologie în domeniul imagisticii dentare: tomografia cu fascicul conic de raze X.
Tehnica CBCT tehnologia este proiectată special pentru stomatologie şi este mult mai puţin iradiantă decât CT-ul clasic, prin limitarea la o singură rotaţie în jurul capului pacientului.
Confortul copilului este ridicat, incomparabil cu CT-ul normal, care presupune intrarea într-un tub, ceea ce poate crea senzaţia de claustrofobie. Durata tomografiei este mult mai scurtă.
Copiii sunt în siguranţă în Centrele de Radiologie YTS-Dental View!
Îţi doreşti tot ce e mai bun pentru copilul tău.
YTS-Dental View îţi pune la dispoziţie cele mai avansate şi blânde tehnologii radiologice existente în prezent.
Computerul tomograf Planmeca Promax 3D Mid este utilizat în premieră în România, în cadrul centrului de radiologie din Piaţa Muncii.
Acest aparat realizează tomografii de o calitate excepţională, prin emiterea celei mai mici doze de radiaţii posibilă.
Planmeca Ultra Low Dose este setarea specială pentru copii – metoda perfectă de a obţine imagini calitative cu o doză de radiaţii redusă la minim. Aceasta poate fi utilizată pentru a realiza tomografii CBCT, la doze de radiaţie chiar mai mici decât în cazul radiografiilor panoramice.
În Centrele de Radiologie YTS-Dental View te aşteaptă cei mai buni specialişti radiologi şi cele mai bune echipamente radiologice, ce garantează cele mai mici doze de radiaţii!