preloader
Blog
SPECIALIȘTII CENTRULUI DENTAL VIEW – COLENTINA: PROGRESELE DIN DOMENIUL TOMOGRAFIEI DENTARE DIGITALE

SPECIALIȘTII CENTRULUI DENTAL VIEW – COLENTINA: PROGRESELE DIN DOMENIUL TOMOGRAFIEI DENTARE DIGITALE

Unul dintre obiectivele semnificative ale tratamentului ortodontic este realizarea unei poziţii dentare adecvate şi stabile, proces în care sunt implicate nu numai coroanele, ci şi rădăcinile acestora. Din pricina faptului că metodele actuale de monitorizare clinică a alinierii rădăcinilor sunt nesigure şi inexacte, a fost necesară dezvoltarea unei metodologii care să poată identifica cu precizie poziţia rădăcinii într-o situaţie clinică.

 

Conştient de acest lucru, centrul de imagistică YTS-Dental View din Colentina (Șos. Colentina 23, bloc 1B, IRTA, parter, sector 2, Bucureşti) – tomografie dentară Colentina , aparţinând primei şi celei mai mari reţele de centre de imagistică din România, utilizează cu mare succes, pe lângă investigaţia radiologică panoramică obişnuită, bidimensională, şi investigaţia imagistică tomografică.

 

Aceasta este realizată cu tehnologia de ultima oră a computerului tomograf cu fascicul conic CBCT (Cone Beam Computed Tomography) Morita X800 şi este dovedit ştiinţific a fi superioară primei prin tridimensionalitatea imaginilor şi a posibilităţii asamblării unitare a imaginilor de către software-ul (modulul) asociat Romexis 3D.

 

tomografie dentara colentina, tomografie dentara sector 2, tomografie dentara aparat ortodontic

 

Funcţionarea tomografului este corelată cu un modul software de asamblare imagistică

 

Folosind un fascicul conic de raze X, scanerul CBCT are nevoie de o unică rotaţie în jurul pacientului pentru a prelua sute de imagini ale zonei de interes, acestea fiind apoi reconstruite cu ajutorul software-ului de imagistică, în vederea obţinerii modelului virtual 3D al pacientului.

 

Întreaga procedură este de foarte scurtă durată, iar gradul de expunere la radiaţii a pacientului în cazul unei tomografii computerizate realizate cu CBCT este foarte scăzut în comparaţie cu tomografiile clasice (CT generale, din ambulatoriul spitalelor).

 

Pentru vizualizarea tomografiei, pe lângă analiza efectuată de către specialiştii noştri  (tomografie dentară sector 2) , medicilor li se pune la dispoziţie acest software gratuit (Planmeca Romexis), cu ajutorul căruia imaginile pot fi manipulate pentru a arăta diverse unghiuri, pot măsura adâncimi, grosimi, densităţi, pot selecta numai anumite ţesuturi etc.

 

Imagistica 3 D digitală este folosită de la pretratament la posttratament

 

În scopul furnizării de evaluări imagistice necesare celor mai bune şi mai potrivite tratamente ortodontice (de îndreptare şi aliniere corectă a dinţilor), centrul de top din Colentina, sector 2, Bucureşti (tomografie dentară Colentina) , utilizează tomografii computerizate cu fascicul conic (CBCT) în fazele de pretratament şi posttratament, precum şi segmentarea pragurilor scanărilor CBCT, rezultând modele fidele de suprafaţă tridimensionale.

 

Datorită imagisticii 3D sunt posibile:

 

  • Vizualizarea 3D a poziției și structurii dinților;
  • Stabilirea dimensiunilor anatomice osoase;
  • Studierea căilor aeriene;
  • Poziționarea dispozitivelor de ancorare temporară;
  • Analize cefalometrice.

 

Câte ceva despre tehnicile concrete de lucru în imagistica tomografică ortodontică

 

Medicii ortodonţi la care ajung rezultatele imagistice ale centrului Dental View – Colentina (tomografie dentară aparat ortodontic) izolează de bretelele sau acoladele ortodontice respective dinţii relevaţi de tomografia CBCT în faza de pretratament, pentru ca abordarea lor să fie individuală.

 

Iar comparaţiile posttratament şi pretratament sunt observate prin suprapunerea suprafeţelor în scopul determinării configuraţiei aşteptate a poziţie rădăcinilor dentare. Segmentarea pragurilor scanărilor CBCT duc la realizarea modelelor de suprafaţă tridimensionale.

 

Iar în final, generarea hărţilor de deplasare a culorilor foloseşte la măsurarea diferenţelor dintre poziţiile aşteptate ale rădăcinilor şi cele reale.

 

Utilizarea tomografiei computerizate cu fascicul conic (CBCT) în ortodonţie este o tehnică de dată mai recentă. Spre deosebire de radiografiile panoramice, scanările CBCT descriu pozițiile reale ale rădăcinii și angulațiile în 3 dimensiuni.

 

Mai mult, orice distorsiuni ale scanărilor CBCT s-au dovedit a fi nesemnificative din punct de vedere clinic. Dar clinicienii centrului Dental View – Colentina, sector 2 (tomografie ortodontică sector 2) precizează (şi avertizează) că înregistrarea clară a progresului posttratament necesită mai multe scanări CBCT.

 

Se lucrează constant pentru scăderea nivelului de iradiere a pacientului

 

Din această pricină, a expunerii pacientului la niveluri mai ridicate de radiaţii, efectuarea acestor investigaţii nu este recomandată la copii.

 

Însă, iată că dată mai recentă este raportată o metodologie care vine să diminueze acest inconvenient: combinarea unei singure imagini CBCT cu scanări intraorale, în scopul urmăririi poziţiei rădăcinilor în orice etapă a tratamentului ortodontic. Încă în faza de studiu, metodologia poate să ducă, in viitorul cel mai apropiat, la un tratament ortodontic care sa utilizeze o doză minimă de radiaţii.

 

Înaintea începerii tratamentului ortodontic, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. cefalo-oro-dentară. Centrul Dental View din Colentina (dentalview.ro),  aparţinând celei mai mari şi performante reţele de imagistică dentară din România, vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul!

 

Nu ezitaţi în a realiza aici, la  Dental View – Colentina, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Call Now Button