Blog
DE CE TOMOGRAFIE DENTARĂ ȘI NU RADIOGRAFIE DENTARĂ?

DE CE TOMOGRAFIE DENTARĂ ȘI NU RADIOGRAFIE DENTARĂ?

De ce tomografie dentară şi nu radiografie dentară?

 

Nu este chiar genul de întrebare pe care ţi-o pui zi de zi, dar totuşi, atunci când primeşti recomandarea de a efectua o tomografie dentară, te gândeşti automat că poate radiografia ar fi fost de ajuns şi medicul tău exagerează cu recomandarea unei investigaţii prea iradiante.

În mod normal, relaţia dintre medic şi pacient trebuie să fie foarte deschisă şi lipsită de ambiguităţi.

Pacientul trebuie să fie informat asupra fiecărui detaliu, asupra avantajelor şi riscurilor unui tratament şi, bineînţeles, asupra motivelor pentru care este recomandată o investigaţie radiologică.

 

  

Ce este o tomografie dentară şi când este necesară?

 

TOMOGRAFIE DENTARA YTS DENTAL VIEW

 

Tomografia dentară este o procedură non-invazivă de diagnosticare şi planificare a tratamentelor stomatologice şi intervenţiilor chirurgicale.

Este realizată prin tehnologia razelor X, transmise de la o sursă către un senzor. În drumul lor, razele trec prin corpul uman, traversând doar anumite tipuri de ţesut, ceea ce face ca senzorul să primească informaţii preţioase.

Rezultatul este compus din sute de imagini ale maxilarelor, ce sunt asamblate prin soft-uri computerizate performante în imagini tridimensionale fidele ale cavității orale.

Reproducerile tridimensionale sunt menite să ofere medicilor stomatologi informaţii pe care nu le-ar putea obţine prin simplul examen vizual şi nici prin radiografii dentare.

Tomografiile dentare pot fi realizate prin echipamente clasice, caz în care se numesc simplu tomografii computerizate (CT) sau prin echipamente dotate cu o tehnologie radiologică specială pentru stomatologie, caz în care se numesc tomografii computerizate cu fascicul conic (CBCT).

Centrele de radiologie YTS-Dental View deţin cea mai performantă tehnologie radiologică, punând la dispoziţia bucureştenilor echipamente ultra-moderne, ce realizează tomografii computerizate cu fascicul conic cu cea mai mică doză de radiaţii posibilă în prezent.

 

Avantajul major al tehnologiei cu fascicul conic, faţă de tehnologia clasică este faptul că e suficientă o singură scanare de scurtă durată, efectuată în cadrul unei singure rotiri  in jurul capului pacientului, pentru a scana integral zona vizată.

Tehnologia clasică CT utilizează un fascicul liniar îngust în formă de evantai, ce determină obţinerea multor imagini secţionare, prin multe rotiri. Aceasta determină o expunere mai mare la radiaţii şi un timp de aşteptare mai mare.

 

Tomografia dentară este indispensabilă pentru:

  • o intervenţie sigură de implantologie orală, pentru planificarea ei, realizarea ghidului chirurgical şi simularea inserării implantului;
  • realizarea unui plan corect de tratament complex (ortodontic, endodontic, de implantologie);
  • diagnosticare afecţiunilor osoase, precum parodontoza, a defectelor de simetrie a maxilarelor, a afecţiunilor polipilor, sinusurilor şi a chisturilor şi tumorilor de la nivelul maxilarelor.

 

Ce este o radiografie dentară şi când este necesară?

 

O radiografie dentară este de asemenea o investigaţie non-invazivă, care are ca rezultat imaginea bidimensională a unui grup de dinţi sau a întregii danturi.

Atunci când senzorul se află în interiorul cavităţii orale, iar sursa se află foarte aproape de pacient, se obţine o radiografie intraorală, ca imagine a unui grup de dinţi.

Atunci când senzorul se află în exterior, la distanţă, imaginea va fi una de ansamblu (radiografie extraorală).

 

Radiografiile dentare sunt necesare pentru:

  • evaluarea statusului de sănătate orală, atunci când pacientul are probleme multiple;
  • observarea dezvoltării molarilor de minte;
  • diagnosticarea abceselor dentare;
  • depistarea cariilor apărute sub plombe, carilor interdentare şi vizualizarea exactă a profunzimii cariei de orice tip;
  • evaluarea situaţiei în cazul problemelor de erupţie dentară;

 

Tomografie dentară versus radiografie dentară

Tomografia dentară este preferată faţă de radiografie, datorită rezultatelor mult mai performante:

  • Tomografia ne oferă imagini detaliate ale densităţii şi calităţii structurii ţesutului osos;
  • Tomografia este tridimensională, oferind o viziune de ansamblu extraordinară;
  • Imaginile rezultate sunt la scara 1:1, oferind măsurători exacte, la scară reală (înălţime, lăţime, grosime)
  • Cu ajutorul acestor imagini, se pot crea modele computerizate ale structurii dentare, modele ce pot fi manipulate virtual, pentru analiză şi simulări.

 

Centrele YTS formează o importantă reţea de centre de radiologie dentară, unde tehnologia digitală se îmbină cu experienţa medicilor specialişti radiologi şi amabilitatea întregului personal.

 

Apelează Vezi locațiile