preloader
Blog
Cum să vă pregătiți pentru o tomografie dentară – Întrebări frecvente

Cum să vă pregătiți pentru o tomografie dentară – Întrebări frecvente

 

În ultima vreme, tomografia dentară este folosită tot mai des pentru a diagnostica și trata diverse probleme dentare. Dar, pentru a beneficia de această procedură, trebuie să vă pregătiți cu informațiile corespunzătoare. În acest articol vom discuta despre cum se face o tomografie dentară și ce presupune pregătirea pentru ea.

 

Nu trebuie să aveţi temeri sau spaime cu privire la efectuarea unei tomografii dentare computerizate la Centrul YTS-Dental View, pentru că investigaţia decurge foarte uşor şi este realizată de către specialişti imagişti cu vastă experienţă, această unitate fiind primul centru de imagistică dentară din România care are în dotare Computerul Tomograf cu Fascicul Conic Planmeca ProMax 3D Mid.

 

Pregătirea pentru această investigaţie este foarte simplă. Scanarea realizează imagini clare ale capului, feţei şi gâtului, care sunt apoi transmise medicului dentist pentru varii utilităţi aferente tratamentelor, dar pentru aceasta trebuie eliminate în timpul scanării orice element care ar putea interfera cu imaginea: cercei, piercinguri în limbă, nas, faţă, coliere, ochelari, aparate auditive, ace de păr, aparate dentare mobile (detaşabile).

 

Cum se realizează efectiv tomografia?

 

Apoi scanerul CBCT (cu fascicul conic) Planmeca ProMax 3D Mid se rotește în jurul capului, realizând o serie întreagă de imagini, ca nişte “decupaje”, pe care software-ul Romexis le rearanjează într-o radiografie unitară 3D.

 

Durata întregului proces este de câteva minute, se realizeaza cu o doză minimă de radiaţie la expunere şi este complet neinvaziv.

 

Ca nivel de radiaţie, acesta este mai mic decât în cazul tomografiilor convenţionale, realizate în spitale, dar totuşi este mai mare decât în cazul radiografiilor dentare obişnuite, medicul dentist încercând permanent să menţină radiaţiile la un nivel minim prin reducerea numărului de scanări pe care va trebui să le efectuaţi (pretratament, tratament şi posttratament).

 

Scanarea tomografică dentară poate să provoace cancerul?

 

Dozele de radiaţii nu sunt suficient de mari pentru a provoca – în regimul unic sau limitat de scanări – cancerul. Aceasta este o altă temere larg răspândită, dar care trebuie să nu bântuie pe nici un pacient. În orice caz, scanările recente trebuie declarate doctorului şi specialistului imagist, astfel încât aceştia să poată lua în considerare doza potrivită atunci când este cazul unei noi scanări CBCT.

 

radiografie panoramica, tomografie dentar, computer tomograf, radiografi partiale, radiografie denta 

 

Obiectele metalice trebuie eliminate la investigaţia tomografică?

 

Prezenţa metalului, a obictelor de metal afectează imaginea tomografică, căci razele X, călăto-rind prin obiecte de diferite densităţi, crează imagini diferite, cu atât mai întunecate, mai puţin relevante, cu cât densitatea materiei prin care trec este mai mare.

 

Astfel, obiectele metalice pot ecrana, pot ascunde osul din spatele structurii metalice, care este însuşi obiectul de interes al investigaţiei. Eliminarea unor astfel de obiecte se impune.

 

Protezele dentare de plastic (acrilat) nu ar trebui să provoace nici un efect negativ asupra i-maginii CBCT, dar rugamintea specialiştilor de a le îndepărta în anumite cazuri se referă la anumite tipuri de imagini pe care medicul dentist le caută în mod neapărat. De aceea este mai bine să discutaţi acest lucru cu medicul dentist înaintea realizării investigaţiei imagistice.

 

Nu ezitaţi în a realiza aici, la YTS Dental View, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

 

YTS Dental View vă așteaptă pentru a obține o imagine clară a situației dvs. dentare!

Call Now Button