preloader
Blog
CE TREBUIE SĂ ȘTII ÎNAINTE SĂ FACI O TOMOGRAFIE DENTARĂ?

CE TREBUIE SĂ ȘTII ÎNAINTE SĂ FACI O TOMOGRAFIE DENTARĂ?

 

Nu este bine să te supui niciunei investigaţii medicale, fără să fii complet informat asupra tuturor aspectelor ce o privesc.

Ar trebui să ştii în ce constă o tomografie dentară, de ce şi când anume este necesară, dacă este necesară, care este procedura de efectuare, riscurile pe care le implică şi posibilele efecte adverse. De asemenea, este important să ştii ce tipuri de tomografii există, pentru ca, împreună cu medicul tău, să poţi alege varianta cea mai potrivită în cazul tău.

De ce este atât de important să te informezi?

 

 

  • Pentru liniştea şi încrederea ta. Pentru ca atunci când cineva îţi va spune că tomografia este foarte periculoasă, tu să ştii exact adevărul medical, nefiind în pericol de a lua drept reale informaţiile din surse care nu sunt de încredere.
  • Ca să eviţi starea aceea de tensiune creată atunci când urmezi atent indicaţiile, neştiind ce urmează să se întâmple.
  • Ca să nu stai încordat pe parcurs, iar ulterior să te gândeşti că poate ai făcut ceva prea riscant pentru sănătatea ta şi că ai greşit ascultându-ţi medicul.
  • Ca să nu rişti să refuzi o investigaţie absolut necesară, fără temei real şi astfel, să îţi scazi sanşele de a beneficia de un diagnostic corect şi un tratament potrivit. În cele mai multe cazuri, refuzul de a efectua o tomografie duce spre refuzul medicului specialist de a efectua tratamentul fără a avea o imagine clară asupra cazului clinic.
  • Pentru ca atunci când completezi formularul de consimţământ pentru efectuarea investigaţiei radiologice, să semnezi în deplină cunoştinţă de cauză.

Trebuie să ştii ce este o tomografie dentară

 

Tomografia dentară este efectuatăcu ajutorul celei mai înalte tehnologii de imagistică dentară existente în prezent în lume.

Cu ajutorul ei se obţin măsurători exacte ale oaselor şi ale ţesuturilor din cavitatea bucală, fiind o variantă mai performantă a radiografiei dentare.

Trebuie să ştii diferenţa dintre tomografie computerizată şi CBCT

 

 

 

Principala diferenţă care impactează cel mai mult pacientul, este legată de cantitatea de radiaţii emanată pe parcursul efectuării unei investigaţii radiologice.

Tomografia dentară CBCT se bazează pe o tehnică radiologică performantă, special creată pentru stomatologie, în cadrul căreia razele X pornesc de la sursă divergentă, formând un con.

Precizia detaliilor este uimitoare şi net superioară în cazul CBCT, ajutând medicul să vizualizeze cele mai fine detalii.

Rapiditatea procedurii este un alt avantaj, CBCT-ul durând maxim 20 de secunde.

Centrele de Radiologie YTS-Dental View deţin cele mai performante computer-tomografe cu fascicul conic din ţară, pentru ca ne dorim pacienţi mulţumiţi si sănătoşi.

Trebuie să ştii de ce este absolut necesară

 

Contează foarte mult comunicarea dintre medic şi pacient. Medicul nu trebuie să se zgârcească cu explicaţiile, iar tu, ca pacient, nu trebuie să eviţi întrebările, atunci când ai nelămuriri.

 

Tomografia dentară este recomandată mai ales în cazuri complexe, precum tratamentul cu implanturi dentare, suspiciuni de afecţiuni orale grave. CT-ul este potrivit pentru studierea sinusurilor şi a căilor respiratorii când vine vorba despre inserarea unui implant dentar, deoarece este necesar ca medicul specialist să ştie care sunt limitele anatomice ale zonei in care urmeaza sa se realizeze interventia.

 

Soft-urile de manipulare computerizată a tomografiei dentare dau posibilitatea simulării virtuale a inserării implanturilor, fapt ce duce la observarea zonelor cu probleme şi la posibilitatea elaborarării unui ghid chirurgical ce va ghida perfect medicul pentru inserarea exactă a implanturilor.

 

 

 

Trebuie să ştii ce riscuri presupune

 

Tomografia dentară cu fascicul conic (CBCT) reprezintă cea mai nouă şi performantă tehnologie radiologică. Diferenţele faţă de tomografia clasică sunt foarte importante şi variate, plecând de la calitatea imaginii, continuând cu avantaje precum timpul mult mai scurt de efectuare şi încheind cu radiaţiile foarte reduse.

 

Riscurile efectuării unei tomografii CBCT sunt cu mult mai mici decât în cazul tomografiei normale.

Cu 80% mai puţine radiaţii!

Centrele de radiologie YTS-Dental View te aşteaptă !

 

 

 

Call Now Button