preloader
Blog
CE NU ȘTIAI DESPRE TOMOGRAFIA DENTARĂ COMPUTERIZATĂ

CE NU ȘTIAI DESPRE TOMOGRAFIA DENTARĂ COMPUTERIZATĂ

 

Despre tomografia dentară computerizată – pe scurt

 

Tomografia dentară este o unealtă modernă de diagnosticare radiologică a afecțiunilor orale, asigurând cei mai importanţi factori ai unui tratament:

  • acuratețea diagnosticului;
  • minimizarea riscurilor asociate cu procedurile şi intervențiile din cadrul tratamentului;
  • predictibilitate
  • asigurarea succesului tratamentului.

 

Tomografia dentară computerizată mai este numită şi CBCT (Cone beam computed tomography), datorită tehnologiei inovatoare utilizate, ce  constă în emiterea unui fascicul conic de radiaţie.

Ce nu știai despre tomografia dentară computerizată

 

 

1. Este diferită de tomografiile computerizate utilizate în medicina generală, ca tehnică, aparaturi, durată şi cantitate de radiaţii.

Foarte mulţi pacienţi asociază ideea de tomografie computerizată dentară 3D cu CT-ul clasic, această confuzie determinându-i să se teamă de radiaţii şi de idee, în general..

Tehnica de investigaţie radiologică computerizată dentară 3D este mult mai recentă şi mai avansată,  fiind construită special pentru stomatologie si ORL

 

2. Este potrivită şi pentru copii.

 

 

Atunci când medicul stomatolog recomandă efectuarea acestui tip de investigaţie de către copii, trebuie să înţelegem că acesta a luat în considerare raportul riscuri – beneficii.

Echipamentele radiologice moderne de tomografie 3D pot fi setate special pentru copii, la cele mai mici doze de radiaţie posibile.

 

3. Nu presupune nici o durere, nici măcar disconfort.

 

 

Se efectuează în poziție verticală, ca si radiografiile dentare panoramice, nu în poziție orizontală, prin introducere în acel tub claustrofobic caracteristic CT-urilor clasice.

Nu vei simţi nici o durere în timpul tomografiei, care oricum durează foarte puţin. Vei sta în picioare, iar în 20 de secunde, braţul computerizat va efectua rotaţii în jurul capului dumneavoastră, pentru a imortaliza sute de imagini din toate poziţiile, ce vor construi imaginea finală detaliată tridimensională.

 

4. Doza de radiaţii se ajustează de la caz la caz.     

Experienţa şi cunoştinţele specialistului radiolog sunt esenţiale pentru realizarea unei tomografii calitative, în deplină siguranţă.

Regula noilor echipamente de radiologie dentară computerizată este: realizarea tomografiei, cu cea mai mică doză de radiaţii necesară obţinerii unei imagini clare, ce va conduce spre un diagnostic corect.

 

5. Imaginea obţinută poate fi manipulată în soft-uri speciale.

 

Imaginea poate fi mărită, rotită, pentru a se vizualiza toate structurile.

 

6. Nu va fi nevoie să duci personal tomografia la medic.

 

Rezultatul poate fi transmis direct de către centrul de radiologie, către medicul tău curant, pe e-mail, pe Whatsapp. Faptul că este computerizată oferă posibilitatea stocării ei într-o fişă digitală, care va fi accesată pentru a vizualiza istoricul,  oricând este nevoie. 

 

7. Nu se utilizează regulat, ci doar cu ocazii deosebite, în care este neapărat necesar.

Tomografia dentară este utilizată în tratamente complexe, cum este cel de inserare a implanturilor dentare, pentru diagnosticare, planificare şi verificarea rezultatelor tratamentului.

 

8. Tomografia dentară computerizată nu este doar un instrument de diagnosticare.

Tomografia dentară  este utilizată în cadrul intervenţiilor de inserare de implanturi dentare, pentru  planificarea şi simularea virtuală a inserării exacte şi ulterior pentru realizarea ghidului chirurgical.

TEHNOLOGIA CONTEAZĂ.

Alegerea unui centru de radiologie modern utilat şi cu tradiţie în domeniu poate face o diferenţă enormă.

 

CENTRELE DE RADIOLOGIE DENTARĂ YTS DENTAL VIEW

CALITATE MAXIMĂ ŞI SIGURANTĂ MAXIMĂ

Call Now Button