preloader
Blog
CBCT DENTAR – TEHNOLOGIA VIITORULUI

CBCT DENTAR – TEHNOLOGIA VIITORULUI

CBCT DENTAR – TEHNOLOGIA VIITORULUI

 

 

Tehologia CBCT reprezintă o investigaţie radiologică computerizată de înaltă performanţă.

 

 

Ce este CBCT

Din denumire (cone-beam computed tomography) aflăm că această investigaţie este o tomografie computerizată cu fascicul conic.

CBCT este considerat standardul cel mai înalt pentru imagistica orală şi maxilo-facială.

Computer tomografele ce realizează acest tip de tomografii avansate au o componentă robotică ce gravitează în jurul capului pacientului, preluând informaţii, sub forma a sute de instantanee plane, secvenţiale.

În acest braţ robotic există o sursă de raze X şi un detector, poziţionate diametral opus.

Conul de raze X este direcţionat dinspre sursă, spre detector, prin capul pacientului.

Informaţiile obţinute sunt ulterior procesate computerizat, pentru a crea o imagine 3D cuprinzând în mod clasic zona orală şi maxilo-facială, urechile, nasul şi gâtul.

Imaginea rezultată poate fi manipulată computerizat tridimensional, cu ajutorul unor soft-uri speciale pentru observarea detaliilor de interes, de exemplu prin mărirea unei zone.

 

Pentru ce este utilizată investigaţia CBCT

 

 

Această investigaţie este preferată în aceeaşi măsură de medici şi pacienţi, pentru rapiditatea, eficienţa ei ridicată, detaliile deosebite obţinute şi confortul procedeului.

 

Investigaţia CBCT este utilă pentru:

  • diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor orale (endodonţie, parodontoză, ortodonţie).
  • diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor ORL;
  • pentru reducerea riscurilor intra-operatorii şi post-operatorii în cazul intervenţiilor chirurgicale dentare şi ORL;
  • pentru ghidarea şi rapiditatea intervenţiilor specifice implantologiei şi proteticii;

 

 

Diferența dintre CBCT şi CT

 

Mulţi oameni ştiu despre investigaţia CT (tomografia computerizată), dar puţini despre CBCT.

Computer-tomografele cu fascicul conic sunt din ce în ce mai utilizate, fiind prezente chiar şi la noi în ţară, în cadrul celor mai mari centre radiologice.

CBCT este alternativa mai modernă şi mai sigură a investigaţiei CT.

 

 

Diferenţele dintre cele două tipuri de tomografie sunt importante:

  • Modul de realizare a investigaţiei, în cadrul căruia diferă metoda de propagare a razelor X: în formă de evantai în cazul CT şi sau în formă de con în cazul CBCT. Această tehnologie nouă determină un timp mult mai scurt de expunere la radiaţii, faţă de tehnologia clasică CT.

 

  • Poziţia pacientului în timpul examinării: pentru CBCT pacientul stă în poziţie verticală (în picioare). Această poziţionare elimină senzaţia claustrofobică şi teama resimţită în timpul efectuării investigaţiei CT, în cadrul căreia pacientul intră într-un tub;

  

  • Timpul necesar investigaţiei, cu mult mai scurt în cazul CBCT. Acest rezultat a fost obţinut datorită structurii conice a emisiei de radiaţii. O suprafață mult mai mare poate fi investigată în timp mult mai scurt. Iar un timp scurt de iradiere se traduce printr-o doză mult mai mică de radiaţii absorbită de organism.

 

  • Doza de iradiere cu 96% scăzută în cazul CBCT. Nu numai timpul de expunere joacă un rol în acest fapt, ci şi inovaţia tehnologică încorporată în echipamentele moderne de tomografie computerizată cu fascicul conic.

 

  • Investigaţia CBCT este utilizată în special pentru regiunile orală şi maxilo-facială, fiind special creată pentru aceasta.Investigaţia CT are aplicabilitate largă, fiind utilizată pentru orice zonă a corpului. 

 

  •  Preţul mai accesibil al CBCT, în comparaţie cu investigaţia CT.

 

Avantajele nete ale tehnologiei CBCT sunt notabile, atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi.

 

 

Centrele de Radiologie YTS DENTAL VIEW realizează cele mai performante investigaţii, punându-ţi la dispoziţie specialişti experimentaţi şi computer tomografe de ultimă generaţie, pentru diagnostice corecte şi tratamente exacte.

Call Now Button