preloader
Blog
TELERADIOLOGIA, ÎN CONTEXTUL IMPUNERII EI PE PIAȚA DE SERVICII DENTARE

TELERADIOLOGIA, ÎN CONTEXTUL IMPUNERII EI PE PIAȚA DE SERVICII DENTARE

Centrul YTS-Dental View din Colentina, sector 2, Bucureşti (Șos. Colentina 23, bloc 1B, IRTA, parter) utilizează teleradiografia digitală.

 

Centrul nostru de radiologie digitală și de tomografie dentară funcţionează atât ca unitate de realizare şi interpretare a imaginilor, cât şi ca staţie de transmitere a imaginilor captate în sistem digital către cabinete, prin înlocuirea filmului aferent razelor X cu un scaner CCD cuplat la sistem.

 

Pentru teleradiografie dentară Colentina, apelează la Centrul YTS Dental View Colentina.

 

Revizuirea componentelor teleradiologice

 

Sistemul teleradiologic ar trebui să includă stocare locală pentru imagini, printr-un software uşor de gestionat.

 

Fluxul curent de lucru practicat în teleradiologie constă, în principal, din

  • staţia efectivă de lucru, conectată la celelalte staţii şi instalaţii;
  • linia de comunicare cu medicul dentist, care va trimite la baza locală toate datele necesare stocării imaginilor capatate de echipamente;
  • formularul online care conţine rapoarte şi informaţii, precum şi tot ceea ce este necesar facturării.

 

Despre specialistul radiolog şi atribuţiile lui

 

Imaginea radiografică electronică a pacientului, realizată prin metode teleradiologice dento-maxilo-faciale, este codată digital. Acest cod serveşte conexiunii dintre specialistul radiolog din centrul de imagistică și clinică, toate datele imagistice fiind afişate şi stocate în dosare elctronice în cadrul centrului și clinicii.

 

Trebuie înţeles foarte bine că operatorul radiolog şi radiologul dento-maxilo-facial sunt două entităţi diferite. Datele imagistice aferente teleradiografiei, captate cu echipamentele speciale de către operatorul radiolog sunt trimise spre interpretare online radiologului dento-maxilo-facial.

 

Acesta din urmă este cel care face interpretarea ce ajunge în cabinetul medicului stomatolog, cel care, poate, la rândul lui, face o interpretare suplimentară proprie asupra aspectelor relevate teleradiologic.

 

Computerele personale conţin, în mod obişnuit, browserul necesar, dar, pe lângă el, mai este nevoie de un software pentru ca imaginile digitale să fie afişate la o calitate superioară şi în mod corespunzător cerințelor sistemului.

 

teleradiografie dentara, teleradiografie dentara colentina, teleradiografie dentara sector 2

 

Costuri şi alte dezavantaje

 

Din această cauză – a costului – prea numeroase cabinete şi centre imagistice au rămas fidele sistemului imagistic convenţial, pe film, în detrimentul sistemului teleradiologic şi al celui digital. Deşi evoluţia tehnologică, a stomatologiei în ansamblul ei, precum şi, mai ales, condiţiile actuale pandemice, impun această schimbare la un nivel generalizat.

 

Căci staţiile de lucru ale fluxului sistemic teleradiologic sunt absolut necesare, dar necesită un cost relativ mare, uşurat doar de tehnica radiologică clasică, pe film, cu deplasarea umană a rezultatului imagistic între centru şi clinică, între departamentele specializate.

 

Un dezavantaj semnificativ al teleradiologiei, al realizării teleradiografiei şi al interpretării ei este distanţa, localizarea îndepărtată a centrelor imagistice sau clinicii, în zone în care nu există acces la Internet; ori, fără computer, teleradiologia, care este un sistem complet digitalizat, nu este posibilă.

 

Iar unul dintre cele mai mari neajunsuri se referă la capacitatea redusă de acoperire a necesarului tot mai mare de consultanţă şi interpretare radiologică, a insuficienţei personalului radio- logic specializat în lucrul cu acest sistem diferit de sistemul convenţional. 

 

Serviciul de consultanţă şi interpretare teleradilogică este tot mai solicitat la nivel de înalt profesionalism şi eficienţă pentru susţinerea planului de diagnostic şi tratament.

 

În centrele de radiologie YTS-Dental View, ai acces la investigații radiologice avansate precum teleradiografie dentară Colentina și serviciul de teleradiologie.

Call Now Button