preloader
Blog
SCANAREA INTRAORALĂ DIGITALĂ – AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE

SCANAREA INTRAORALĂ DIGITALĂ – AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE

 

Tehnologia scanării intraorale digitale a fost introdusă pentru prima dată în anul 1990, iar de atunci a evoluat continuu, ajungând ca în prezent să atingă un nivel de performanţă foarte ridicat.

 

În timp a crescut considerabil viteza scanării, forma şi dimensiunea scannerului şi bineînţeles, calitatea imaginilor rezultate.

Cum funcţionează scanarea intraorală digitală?

 

Scannerul intraoral este un dispozitiv portabil, de mână, cu formă ergonomică, ce este conectat la un computer, dotat cu un soft de procesare a scanării.

 

Scopul scanării este captarea şi redarea computerizată a amprentei digitale a dinţilor.

Amprentarea digitală este utilizată pentru a colecta informații foarte detaliate despre suprafaţa dinţilor, a arcadelor, a gingiilor, în scopul realizării de tratamente de calitate.

 

 

Scanarea intraorală funcţionează prin emisia unui fascicul luminos (lumina structurata sau laser), proiectat pe suprafaţa dinţilor şi captarea prin camere de înaltă rezoluţie a distorsiunilor fasciculului, cauzate de lovirea de dinţi.

 

Astfel, software-ul de prelucrare a imaginilor va realiza un model tridimensional al arcadelor dentare, în timp real.

Medicul va urmări pe ecran formarea modelului 3D virtual pe măsură ce scanează, iar pacientul va putea vedea rezultatul imediat.   

Care sunt avantajele tehnicii de scanare orală digitală?

 

 • Rapiditatea amprentării.

Procedura de scanare a unei arcade durează 2 minute, iar ocluzia mai puţin de un minut. Incomparabil mai puţin timp consumat decât în cazul amprentării clasice, prin mulaj.

 • Obţinerea amprentei perfecte, prin precizie maximă de fiecare dată.

Modelul virtual computerizat, realizat prin intermediul acestui proces, va fi mult mai exact decât cel obţinut prin amprentarea clasică.

Perfecţiunea detaliilor este normală în cazul tehnologiei digitale avansate utilizată în scanarea intraorală.

 • Posibilitatea simulării virtuale a tratamentelor.

 

 

 • Eliminarea erorilor umane.

În cazul mulajelor clasice, pot apărea diverse probleme datorate amestecării greşite a materialelor, consistenţei prea moi sau prea tari la finalul procedurii, mişcării pacientului în timpul întăririi materialului de mulaj.

 • Înregistrarea automată a culorii dinţilor.

Este un mare beneficiu al scanării intraorale, de mare folos în cazul lucrărilor protetice, pentru ca dinţii artificiali să aibă aceeași culoare ca şi cei naturali.

 • Costuri reduse.

Procedura este mai simplă, durează mai puţin, nu se consumă materiale de amprentare şi nu se utilizează suportul rigid al materialului (lingura de amprentare).

 • Eliminarea disconfortului din timpul amprentării clasice.

Introducerea de două ori, în cavitatea orală a unui suport rigid de amprentare de mărimea arcadei, pe care se așează iniţial un strat gros de material de amprentă, iar într-o a doua fază un material mai fluid, provoca pacientului reflexul de vomă. Apoi intervine stresul de a sta nemișcat până când materialul se întăreşte. Iar dacă cumva ceva este în neregulă, trebuia să se reia operațiunea.

 • Evitarea utilizării de materiale de amprentare.

Materialele de amprentare nu sunt chiar benefice organismului, scanarea fiind o opţiune mult mai sănătoasă şi prietenoasă cu mediul.

 • Transmiterea instant, electronică, a datelor către laborator.

Duce la câştigarea de timp preţios de către tehnicienii care execută lucrarea şi pacientul care o aşteaptă.

 • Posibilitatea printării 3D a modelului arcadelor dentare, după scanarea digitală.

 

 

 

Acest model foarte fidel materializat permite efectuarea de măsurători direct pe model, probarea aparatelor ortodontice, plasarea de lucrări dentare înainte de a fi probate de către pacient.

 • Stocarea electronică a scanării, pentru referinţe viitoare.
 • Pacientul îşi vede imediat dinţii în amănunt, în 3D, iar comunicarea medic-pacient este mai uşoară, medicul dând explicaţii direct pe scanare.
 • Permite realizarea lucrărilor dentare temporare, într-o singură vizită la cabinetul stomatologic.

 

Scanarea intraorală are foarte multe avantaje, iar datorită tehnologiei avansate utilizate nu poate avea decât avantaje asupra oricărei alte forme de amprentare clasică.

Este declarată câştigătoare la toate nivelurile:

 • cost;
 • eficienţă;
 • confort;
 • rapiditate.

Te aşteptăm în Centrele de Radiologie şi Tomografie Dentară YTS-Dental View, pentru scanări intraorale complete!

 

Call Now Button