preloader
Blog
SUNT RADIOGRAFIILE DENTARE SIGURE PENTRU COPII?

SUNT RADIOGRAFIILE DENTARE SIGURE PENTRU COPII?

 

Siguranţa copiilor este prioritatea părinţilor. Dar dacă ţi-am spune că şi pentru medicii stomatologi şi radiologi siguranţa copilului tău este o prioritate?

 

Etica medicală, dragostea pentru copii, dorinţa de a vindeca, precum şi reputaţia medicală pe care orice medic stomatolog o are de întreţinut, sunt tot atâtea motive pentru ca tu să fii convins că siguranţa copilului tău este o prioritate şi pentru medicul său stomatolog.

Sunt radiografiile dentare sigure pentru copii?

 

În primul rând, dacă nu ar fi sigure, nu ar fi recomandate de către medicii stomatologi şi mai ales, nu copiilor.

Deseori, soluţiile medicinei prezintă riscuri şi efecte adverse, dar numai în anumite circumstanţe.

Radiaţiile X devin periculoase doar în cazul dozelor foarte mari.

La fel ca în cazul medicamentelor, dozajul este limita între benefic şi dăunător.

 

În cazul radiografiilor, beneficiile depăşesc cu foarte mult riscurile, care sunt, de altfel, minime, în cazul radiografiilor dentare.

Atunci când medicul îţi recomandă realizarea unei radiografii dentare pentru copilul tău, poţi fi sigur că această recomandare a fost făcută în urma analizei riscurilor şi beneficiilor.

De exemplu, atunci când medicul îţi recomandă un medicament antitermic (pentru scăderea unei stări febrile a copilului, ce îi pune în pericol sănătatea), rişti ca, pe de altă parte, excipienţii şi substanţele active conţinute de medicament să afecteze copilul. 

Medicul consideră că riscul cel mai mare şi mai iminent este creşterea febrei în mod necontrolat, aşa că tot ce îţi rămâne de făcut este să îl administrezi copilului, iar acesta, corect dozat, va avea numai beneficii.

 

La fel ca şi medicamentele care se dozează foarte clar, în funcţie de vârsta copilului şi afecţiune, dozele mai mari putând fi periculoase, la fel şi radiaţiile X se dozează foarte strict.

 

Dozele pentru radiografiile copiilor sunt mult mai mici, adaptate vârstei şi fiecărei radiografii în parte.

 

 

Iar pentru că medicina modernă are ca obiectiv nu doar prevenţia afecţiunilor, ci şi minimizarea riscurilor, noile tehnologii au adus îmbunătăţiri considerabile radiologiei dentare.

 

Radiologia digitală a introdus radiografii şi tomografii dentare digitale, cu mult mai eficiente, clare şi detaliate decât cele clasice.

Radiografiile digitale sunt cât de sigure posibil, expunându-i la aproximativ 20% din radiaţiile la care erau expuşi prin efectuarea radiografiilor clasice.

 

Cantitatea de radiaţii aferentă unei radiografii digitale retroalveolare este mai mică decât nivelul de radiaţii la care este expus un copil în mod natural, pe parcursul unei zile.

 

Dozele necesare radiografiilor dentare sunt cele mai mici din radiologie.

În comparație cu o radiografie la plămâni (7 mSv), radiografia dentară este cu mult mai puțin iradiantă (0,002 – 0,004 mSv).

Chiar este imagistica necesară la copii?

 

 

Da. Este la fel de necesară ca şi pentru adulţi. 

Şi chiar într-o şi mai mare măsură, dacă luam în calcul următoarele circumstanţe:

  • dinţişorii fragili de lapte ai copiilor se deteriorează mult mai rapid în urma instaurării procesului carios, ajungându-se foarte rapid la pierderea dintelui și infecțiile dentare;
  • copii percep mai acut durerea, neînțelegând de ce există;
  • copii nu vor coopera în cazul tratamentelor lungi şi complexe, dezvoltând chiar fobie de stomatolog;
  • pierderea prematură a unora dintre dinţii de lapte duce la anomalii ale danturii definitive, ducând la necesitatea aparatelor dentare.

 

Pentru copii, mai mult decât pentru oricine, este esenţial ca afecţiunile dentare să fie descoperite din stadii foarte incipiente, pentru că o carie incipientă se poate trata nedureros şi rapid, prin simpla remineralizare şi pentru că în copilărie se formează dantura sănătoasă şi frumoasă.

De tine depind sănătatea orală, dar şi zâmbetul copilului tău!

ALEGE PENTRU CELE MAI SIGURE ŞI CALITATIVE RADIOGRAFII ŞI TOMOGRAFII DENTARE PENTRU COPILUL TĂU.

 

Alege unul dintre Centrele de radiologie şi tomografie dentară YTS-DENTAL VIEW!

Call Now Button