preloader
Blog
RADIOGRAFIILE DENTARE SUNT NECESARE LA COPII?

RADIOGRAFIILE DENTARE SUNT NECESARE LA COPII?

 

Ca părinte, mai mult ca sigur că atunci când medicul stomatolog îţi cere să faci o radiografie copilului tău, te gândeşti de două ori înainte să o faci.

Ca să îţi uşurăm decizia, iată câteva detalii importante referitoare la necesitatea radiografiilor dentare la copii.

Radiografiile dentare sunt absolut necesare la copii?

 

Nimeni nu te poate obliga să efectuezi o investigaţie radiologică a copilului tău.

Dar trebuie să înţelegi şi că dacă doreşti ca puiul tău să fie tratat stomatologic corect, eficient şi fără riscuri, să aibă un zâmbet frumos ca adult şi să nu ii fie necesare tratamente lungi şi chinuitoare, trebuie să beneficieze în primul rând de diagnostice corecte şi depistarea problemelor din stare incipientă.

 

Sunt anumite tratamente, precum tratarea infecţiilor de canal şi obturaţiile de canal, care nu pot fi efectuate fără consultarea radiografiei dentare, pentru că riscul tratării incomplete este prea mare.

Aşadar, dacă medicul refuză să îţi trateze copilul fără să consulte radiografia dentară, înseamnă că îşi respectă micul pacient şi siguranţa lui este cu adevărat importantă pentru acesta.

 

 

Medicii nu vor abuza niciodată de tehnica radiologică, pentru că au cunoştinţe profunde în acest domeniu şi de fiecare dată cântăresc foarte minuţios necesitatea apelării la radiologie, în special când este vorba de copii.

Cu alte cuvinte, dacă medicul stomatolog al copilului tău consideră că este absolut necesar ca acesta sa facă o radiografie dentară, aceasta este, cu siguranţă, în beneficiul copilului tău.

 

Radiografiile dentare se efectuează în două scopuri de bază:

  • Pentru determinarea unui diagnostic sigur, atunci când medicul a observat prezenţa unor posibile probleme şi doreşte să fie sigur, sau este sigur de prezenţa acestora şi trebuie să ştie gravitatea exactă a acestora.
  • Pentru prevenirea apariţiei de probleme, în situaţia în care există circumstanţe favorizante de eventuale probleme dentare.

Când sunt necesare radiografiile dentare la copii?

 

 

În primul rând, regula pentru adulţi se aplică şi pentru copii. Radiografiile dentare, ca şi orice alt tip de radiografie, se efectuează numai la recomandarea strictă a medicului stomatolog.

 

Medicul îţi poate cere efectuarea de radiografii dentare pentru copilul tău în diverse cazuri:

  • A detectat prezenţa unor carii incipiente şi trebuie să observe exact cât de profunde sunt şi dacă nu cumva bacteriile au avansat şi la alţi dinţi alăturați.

Cariile dentare evoluează foarte rapid la copii, deoarece dinţii de lapte sunt mai fragili şi pot fi uşor distruşi.

Cariile observate în stadiu incipient pot fi tratate prin simpla remineralizare, fără utilizarea de instrumentar, fără afectarea dintelui şi fără nici o durere.

Bacteriile ce provoacă apariţia cariei pot migra spre alţi dinţi, în special cei alăturaţi, de aceea trebuie monitorizată îndeaproape zona în care a apărut deja o carie.

 

  • Pentru a observa evoluţia dinţilor de lapte, atunci când se anticipează diverse probleme.

Este posibil ca arcadele dentare să fie prea mici pentru erupţia în poziţie normală a tuturor dinţilor. În anumite cazuri trebuie intervenit cu tratament ortodontic.

  • Pentru a diagnostica anomalii dentare şi a planifica un tratament ortodontic de îndreptare a dinţilor.

 

  • Pentru a determina prezenţa unei infecţii dentare. Cariile dinţilor de lapte iau rapid amploare, ajungând sa distrugă nervul şi sa provoace infecţii şi abcese periculoase pentru organismul copilului tău.

 

Aşadar, lasă medicul, care este special pregătit pentru asta şi deţine toate informaţiile, sa decidă daca radiografia dentară este absolut necesară pentru copilul tău într-o anumită situaţie.

 

Grija ta trebuie să fie ca puiul tău să efectueze radiografia dentară într-un centru de radiologie specializat, asistat de personal cu experienţă,  în cele mai moderne şi lipsite de riscuri condiţii.

Reţeaua de Centre de Radiologie si Tomografie Dentară YTS-DENTAL VIEW îți stă la dispoziţie cu specialişti experimentați şi cu cele mai noi şi performante aparaturi, pentru radiaţii minime şi claritate maximă a imaginilor.

 

Call Now Button