preloader
Blog
RADIOGRAFIE RETROALVEOLARĂ DIGITALĂ

RADIOGRAFIE RETROALVEOLARĂ DIGITALĂ

RADIOGRAFIE RETROALVEOLARĂ DIGITALĂ

 

Specialiștii medicinei dentare utilizează astăzi, din ce în ce mai mult, radiologia digitală, pentru a monitoriza starea de sănătate orală, a detecta, diagnostica și trata afecțiunile.

Radiologia digitală utilizează senzori digitali, în locul tradiționalului film radiologic, obținând astfel imagini detaliate ale dinților, gingiilor și altor structuri orale.

 

Ce este o radiografie retroalveolară digitală?

Radiografiile dentare digitale pot fi intraorale sau extraorale.

Radiografiile extraorale sunt rezultatul poziționării senzorului digital în exteriorul cavității orale, iar cele intraorale sunt realizate cu ajutorul unui senzor poziționat în cavitatea orală a pacientului.

Cea mai des utilizată radiografie dentară intraorală este radiografia retroalveolară digitală, denumită și „periapicală ”. Aceasta surprinde doar imaginea detaliată a maxim 3 dinți.

 

Cum se efectuează o radiografie retroalveolară digitală?

 

Radiografie retroalveolară digitalo performantă - YTS-Dental View

 

Primul pas este îmbrăcarea echipamentului de protecție contra radiațiilor și îndepărtarea lucrărilor protetice mobile.

Senzorul digital va fi plasat și fixat în cavitatea orală cu ajutorul unui suport de plastic. Pacientul va sta nemișcat câteva secunde, cât durează ca imaginea să se imprime în senzor. Dacă intervin mișcări, imaginea va fi neclară, iar radiografia va trebui repetată.

Acest senzor va fi apoi îndepărtat și scanat în computer, iar imaginea va fi preluată și transformată în informație digitală, putând fi imediat vizualizată și accesată.

Ulterior poate fi imprimată pe film sau stocată pe un suport digital.

Rezultatul radiografiei poate fi apoi transmis prin email direct către medicul curant.

 

Avantaje

 • Imagine detaliată a dintelui, în întregime (vizează coroana, rădăcina și osul în care aceasta este ancorată);
 • Simplu de realizat;
 • Rapidă;
 • Digitală;
 • Cost redus;
 • Stocată digital, inclusiv în baza de date a clinicii noastre de radiologie digitală;
 • Poate fi imediat transmisă medicului sau mai multor medici, pentru o a doua opinie.

 

Când este necesară o radiografie retroalveolară digitală?

 • Înaintea tratamentelor endodontice, pentru stabilirea numărului de canale radiculare, a morfologiei și lungimii acestora;
 • După tratamentele endodontice, pentru evaluarea corectitudinii acestora;
 • Determinarea profunzimii proceselor carioase;
 • Detectarea cariilor secundare și a celor recidivante;
 • Diagnosticarea de chisturi, granuloame;
 • Localizarea și monitorizarea dinților incluși;
 • Depistarea fracturilor coronare, radiculare.

 

Riscurile radiografiei retroalveolare

Investigațiile radiologice în Centrele YTS-Dental View respectă principiul ALARA (as low as reasonably possible) de dozare a radiațiilor la valoarea minimă necesară pentru obținerea unei imagini clare.

 

Pentru a efectua o radiografie retroalveolară, specialiștii noștri în radiologie dentară cea mai mică doză de radiație posibilă în radiologie, în prezent. Aceste tip de radiografie este, așadar, cea mai puțin iradiantă dintre toate.

Iar digitalizarea radiologiei a condus la reducerea foarte accentuată a radiațiilor utilizate, în cazul radiografiei retroalveolare cantitatea de radiații fiind, în prezent, de doar 2-3 µSv.

Doza medie zilnică de radiații primite din mediul înconjurător este de 10 µSv/zi.

 

Mult mai riscant pentru sănătate este să ignorăm afecțiunile dentare, de teama durerii sau a iradierii. Acestea temeri nu își au locul în prezent, sunt doar reminescențe ale unui trecut în care stomatologia era egală cu durerea, iar radiologia cu iradierea puternică. Tehnologia medicală a evoluat foarte mult de atunci și oricine pășește într-o clinică dentară modernă sau un centru de radiologie performantă înțelege acest lucru.

 

În Centrele de Radiologie YTS-Dental View, tehnologia radiologică te ajută să ai acces la tratamente stomatologice sigure, de succes.

Diagnosticarea precoce, corectă și prevenția sunt atuurile medicinei din zilele noastre. Transformă-le în atuurile tale!

Call Now Button