DIN NOU DESPRE JUSTIFICAREA INVESTIGAȚIEI RADIOGRAFICE DENTARE
Legat de justificarea realizării radiografiei dentare – de care, de cele mai multe ori, se face exces, supunând pacientul la niveluri repetate de iradiere inutilă – trebuie acordată atenţie punctului de vedere care ignoră prevalenţa scăzută a patologiei asimptomatice şi a radiografiei “de rutină” întreprinse fără prezența semnelor sau simptomelor clinice şi care nu poate fi justificată.
Aceasta, mai ales în contextul reglementărilor actuale riguroase din domeniul imagisticii dentare.
Radiografia intraorală parţială (locală) vs. radiografia intraorală completă (panoramică)
Într-un articol anterior am evidenţiat superioritatea în anumite cazuri (carii, patologie parodon-tală şi periapicală) a radiografiei intraorale locale, sau parţiale (retro-alveolară sau periapicală) asupra radiografiei panoramice în diagnosticarea patologiei dentare comune.
Această investigaţie, în plus, expune pacientul la o cantitatea mai mică de radiaţie decât radiografia intraorală completă.
Dar radiografia panoramică are şi ea virtuţile ei; este mai potrivită pentru pacient în anumite cazuri, precum cel în care acesta şi-a neglijat sănătatea orală mult timp şi prezintă multiple deteriorări dentare, cu un număr semnificativ de leziuni carioase determinate clinic și patologie periapicală, alături de boală parodontală clar stabilită (radiografie dentară Oradea).
În aceste cazuri, radiografia dentară panoramică este cea care poate acoperi câmpuri subgingivale largi, fiind mult mai eficientă şi economică (inclusiv din punct de vedere al iradierii pacientului) în identificarea dinţilor care necesită examinare radiologică detaliată decât utilizarea câte unei radiografii parţiale pentru fiecare dinte sau grup de doi, trei dinţi.
Sau, de asemenea, recomandată în cazul intervenţiei chirurgicale dentare din clinică, efectuată sub anestezie generală.
Critici şi criterii clinice
Sub incidenţa aceleiaşi severe critici ca şi în cazul abuzului de radiografii panoramice de rutină, poate cădea şi investigaţia radiologică de nivel periapical întreprinsă cu ajutorul unei radiografii intraorale complete (panoramice, sau ortopantomografice)
Iar în ceea ce priveşte un nou pacient dentat care necesită investigaţie radiologică, alegerea tipului de radiografie potrivit a fi întreprinsă de către medicul dentist trebuie în mod neapărat să se bazeze pe istoricul clinic al pacientului, pe examenul clinic amănunţit şi cât mai riguros şi pe anul de prescripţie medicală individuală (radiografie dentară Oradea).
Cifrele vorbesc limpede
Uneori, cel mai relevant este să ne uităm la cifre. Astfel, cercetările arată că 43% dintre pacienţi s-a dovedit a folosi radiografia dentară panoramică pentru examinarea obişnuită de depistare a unor patologii clinice nebănuite, iar 77,4% dintre aceştia făcând-o pentru un anumit motiv, adică pentru examinarea aferentă unui motiv specific, cunoscut.
Aceste procente ridicate nu se află însă în directă proporţionalitate şi cu eficienţa acestei investigaţii imagistice, căci – tot cifrele o arată – aproximativ 65,4% dintre radiografiile panoramice de screening nu au relevanţă pentru creşterea calităţii şi eficienţei tratamentului la 71% dintre pacienţii (participanţii la studii) asimptomatici selectaţi.
Unii medici continuă să apere radiografia de rutină
Există însă şi unii medici stomatologi care apără – chiar şi în contextul reglementărilor actuale internaţionale – radiografia de rutină pe motivul detectării astfel a unor chisturi şi tumori de dimensiuni semnificative.
Dar adevărul este, adevărul pe care ei îl ascund, că aceste patologii sunt foarte rare şi adesea prezintă semne sau simptome înainte de efectuarea oricărei forme de investigaţie radiologică sau tomografică, care l-ar alerta pe medic şi ar indica astfel, justificat, efectuarea investigaţiei.
Detectarea unui număr mic de leziuni, care sunt complet asimptomatice, nu justifică examinarea de rutină a populației.
Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară. Centrul Dental View din Oradea (Str. Republicii 30, Centrul Comercial Crișul, parter, Oradea) – radiografie dentară Oradea, aparţinând celei mai mari şi performante reţele de imagistică dentară din România, vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul.
Nu ezitaţi în a realiza aici, la YTS-Dental View – Oradea, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!