DE CE TREBUIE SĂ FACI RADIOGRAFII DENTARE?
Te conformezi cerințelor medicului tău stomatolog de a efectua radiografii dentare, dar ştii de ce sunt ele necesare?
Scopul radiografiilor dentare
Radiografiile dentare, la fel ca orice altă formă de investigaţie de imagistică dentară, au o funcţie foarte bine definită: diagnosticarea problemelor de sănătate orală şi cartografierea cavităţii orale.
Reprezintă un mijloc de:
- Evaluare a stării de sănătate orală;
- Profilaxie a afecţiunilor grave;
- Diagnosticare corectă, pentru tratamente eficiente;
- Prevenire a evoluţiei afecţiunilor şi afectării altor dinţi, prin depistarea lor în stadiu incipient;
- Ghidare a medicului în timpul intervenţiilor şi tratamentelor stomatologice, pentru realizarea lor in siguranţă, cu riscuri minime.
De ce trebuie sa faci radiografii dentare?
Pentru medicul tău stomatolog, ca şi pentru tine, ca pacient, radiografiile dentare sunt absolut necesare pentru siguranţa tratamentelor şi diagnosticarea corectă.
Un diagnostic eronat, stabilit doar în baza examenului clinic, înseamnă o evaluare greşită, tratamente ineficiente şi intervenţii riscante.
În timp, investigaţiile radiologice dentare au devenit indispensabile medicilor stomatologi, asigurând corectitudinea diagnosticelor şi siguranţa actului medical.
Ce detectează investigaţiile radiologice dentare?
- Cariile incipiente.
Cariile în stadiu incipient sunt greu de observat cu ochiul liber. Atunci când este diagnosticată din pripă, caria dentară este foarte facil tratată, in mod noninvaziv, prin simpla fluorizare a zonei. Fără obturaţie;
- Cariile interdentare.
Este vorba de acele carii ce se formează exact între doi dinţi foarte apropiaţi sau chiar lipiţi. Acestea sunt foarte greu sau chiar imposibil de observat în cadrul examenului clinic.
Apar ca urmare a înghesuirilor dentare şi pot fi prevenite prin urmarea tratamentului ortodontic de îndreptare a dinţilor şi în consecinţă reaşezării lor corecte.
Deseori, aceste carii sunt diagnosticate tardiv, atunci când deja au afectat profund ambii dinţi. Radiografia panoramică elimină acest risc, reprezentând o metodă de observare a cavităţii orale în ansamblu;
- Profunzimea şi dimensiunea unei carii dentare ce în aparenţă este minusculă.
Deseori, aparenţele înşeală şi ceea ce se vede precum un punct, este în realitate o carie profundă. Medicul trebuie să ştie cu ce se confruntă înainte să înceapă tratamentul, pentru găsirea celor mai bune soluţii, evitarea durerii pe parcursul tratamentului şi a riscurilor.
- Cariile formate sub obturaţii (plombe) mai vechi.
Este o problemă des întâlnită, mai ales în cazul obturaţiilor mai vechi, realizate cu materiale slab calitative sau cu nerespectarea condiţiilor optime de tratament;
- Pierderea de ţesut osos.
Evaluarea cantităţii de ţesut osos în anumite zone, precum zone edentate, în care gingia s-a retras, este importantă pentru evaluarea necesităţii adiţiilor osoase şi posibilităţii inserării de implanturi dentare stabile.
- Infecţiile dentare.
Este foarte importantă depistarea şi tratarea infecţiilor dentare, care sunt foarte periculoase atât pentru sănătatea dinţilor vecini, cât şi pentru sănătatea generală. Infecţiile dentare pot ajunge la creier sau la inimă, cauzând afecţiuni grave.
- Chisturile si alte tipuri de tumori.
Este indicat ca afecţiuni atât de grave să fie diagnosticate şi tratate cât mai rapid, înainte să evolueze.
- Poziţionarea canalelor unui molar.
În cadrul tratamentului de canal este esenţială cunoaşterea poziţiei şi lungimii canalelor, pentru a efectua un tratament corect şi complet, în scopul eliminării infecţiei şi prevenirii riscului de reinfectare.
- Poziţionarea structurilor vitale.
Pentru intervențiile chirurgicale de inserare a implanturilor şi nu numai, este obligatorie cunoaşterea poziţionării structurilor vitale, ce trebuie evitate cu orice preţ, pentru a înlătura riscul afectării lor permanente.
- Tratamente de canal incomplete, incorect efectuate.
Foarte des este întâlnită această problemă, atunci când tratamentele au fost efectuate fără respectarea informaţiilor din radiografie, după consultarea unei radiografii de o calitate îndoielnică sau şi mai rău, fără radiografie.
Deseori, această problemă este însoţită de prezenţa infecţiilor de canal şi a abceselor, ca şi consecinţă directă.
- Poziţia dinţilor, pentru a evalua necesitatea tratamentului ortodontic, evoluţia sa şi efectele sale.
Tratamentul ortodontic nu se face fără o evaluare radiologică amănunţită şi în mod ideal, o simulare computerizată a efectelor tratamentului ortodontic, realizabilă pe baza evaluării radiologice.
- Existenţa dinţilor incluşi
Radiografiile panoramice uneori dezvăluie prezenţa dinţilor incluşi, ce nu au erupt niciodată, dezvoltându-se în ţesutul osos. Aceştia pot prezenta probleme ce pot constitui sursa de dureri şi infecţii.
- Starea molarilor de minte.
Molarii de minte pot reprezenta o problemă reală, cauzând dureri atunci când nu pot erupe, sau cariindu-se foarte uşor. Din cauza poziţiei lor, sunt greu de observat prin simpla examinare. Radiografia arată exact stadiul în care se află, sănătatea lor şi de ce nu pot erupe.
- Dezvoltarea dinţilor de lapte şi necesitatea extragerii dinţilor de lapte ce nu fac loc celor definitivi.
Este esenţial să evaluăm stadiul dezvoltării dinţilor de lapte atunci când medicul bănuieşte că sunt probleme legate de întârzierea erupţiei dinţilor definitivi. Deseori, se impun măsuri precum tratamentul ortodontic de lărgire a maxilarului pentru a face loc acestora.
De ce trebuie să faci radiografii dentare? Pentru sănătatea şi siguranţa ta.
Pentru evitarea durerilor, complicaţiilor, tratamentelor greşite şi riscurilor din cadrul intervenţiilor chirurgicale.
Contactează-ne=render_social_share()?>