Date superioare radiografice ce pot fi obţinute din CBCT
Centrul de excelenţă în imagistică dentară al YTS-Dental View din zona Aviatorilor (Bd Aviatorilor 63, sector 1, Bucureşti) beneficiază de specialişti cu vastă experienţă în realizarea radiografiilor dentare digitale, fie ele locale (retroalveolare, periapicale) sau radiografii panoramice (ortopantomograme), precum şi tehnologia de ultimă oră necesară.
Cea mai mare rețea de clinici de imagistică din această țară, cu 10 unități în București și Oradea, folosește tehnologii de ultimă generație, cum ar fi tomografia computerizată cu fascicul conic în echipamentul său CBCT avansat.
Printre funcţiile sale notabile, realizarea tomografiilor 3D, investigaţie superioară altora din multe perspective, se numără şi realizarea de radiografii panoramice 2D. De fapt, vom explica în cele de urmează cum datele stocate de radiografie pot fi conţinute, de fapt, în tomografia 3D.
Prin urmare, un singur dispozitiv poate satisface toate nevoile dumneavoastră de radiologie, precum și pe cele ale stomatologilor din diferite specialități. Pentru că nicio terapie nu poate începe până când nu sunt evaluate datele investigațiilor radiografice pentru afecțiunea dumneavoastră dentară.
Ce şi cum poate face computerul tomograf cu fascicul conic (CBCT)?
Planmeca ProMax 3D Mid este echipamentul capabil de a realiza • 3 tipuri de scanări 3D (scanarea CBCT a pacientului, scanarea modelului şi realizarea de fotografii faciale 3D), • imagini panoramice 2D, • radiografii bite-wing extraorale şi imagini cefalometrice.
Computerul tomograf lucrează în asociere cu modulul software Planmeca Romexis, cel care asamblează imaginile captate de tomograf şi le transmite cabinetului şi programelor software de analiză şi chiar de tehnică dentară ale acestuia (proiectare şi execuţie digitală precisă a lucrării protetice).
De pildă, pe lângă implantologie, CBCT-ul poate fi utilizat cu mare succes în ortodonția cranio-facială, în care efectele expansiunii maxilare, evaluarea fisurilor și a țesuturilor osoase (dure) și moi pot fi evaluate în toate dimensiunile.
Date superioare care pot fi obținute prin tomografie
Am menționat anterior că datele radiografiei panoramice pot rezulta automat o metodă de sintetizare a datelor tomografiei computerizate cu fascicul conic (CBCT), fără suprapunerea altor structuri.
Practic, pe baza curburii arcadei dentare, sunt extrase poziţiile axiale lungi ale dinților superiori și inferiori, pentru a crea o suprafață curbă, panoramică, 3D, care relevează întreaga dentiție. În cele din urmă, radiografia panoramică este sintetizată prin dezvoltarea acestei suprafețe 3D.
Pentru analiza studiului şi clarificarea eficacităţii metodei, specialiştii centrului YTS-Dental View din Piaţa Aviatorilor au luat în calcul atât seturile de date dentare oferite de ocluzia deschisă, cât şi de ocluzia (muşcătura) închisă. Adică au efectuat un studiu serios, complet.
Iar rezultatul studiului acestei metode a arătat limpede că o astfel de radiografie panoramică, chiar şi relevând o singură “felie” imagistică, poate arăta în mod clar și complet întreaga dentiție, fără estomparea și suprapunerea altor structuri dentare.
Mai mult, grosimea radiografiei panoramice poate fi modificată în funcţie de necesitatea examinării de detaliu a unei anumite zone, a mai multor caracteristici ale acesteia, precum canalul nervos mandibular, de pildă.
Caracteristici ale acestei metode:
- Efectuarea ei automată, fără intervenţia umană;
- Radiografii panoramice mai subţiri decât cele produse prin alte metode existente, pentru a arăta întreaga dentiție, ceea ce contribuie la
- obţinerea clarităţii imagistice a structurilor anatomice;
- Radiografii panoramice mai subțiri şi mai relevante inclusiv a smalțului, dentinei și pulpei dentare;
- Datele radiografiei panoramice pot fi procesate rapid din datele obişnuite furnizate de CBCT.