
CUM SE EFECTUEAZĂ O RADIOGRAFIE DENTARĂ EXTRAORALĂ DIGITALĂ?
Denumirea poate fi considerată complicată, dar este simplu de efectuat, iar întreg procesul este rapid și nedureros. În continuare vă vom prezenta tot ce este bine să știți despre acest tip de radiografie.
Știința din spatele radiografiilor
Tehnica de imagistică dentară se bazează pe radiografia proiecţională. Aceasta produce imagini, utilizând radiaţia X. Radiaţiile X trec prin ţesuturile moi, nefiind absorbite, însă sunt absorbite de țesuturile cu densitate mare, precum oasele.
Tehnica obţinerii radiografiilor se bazează tocmai pe faptul că radiaţia de energie mare nu este absorbită decât de anumite țesuturi foarte dense, prin restul trecând şi lăsând urme întunecate pe receptorul de imagine. Țesuturile care o absorb formează doar reflexii albe în imagine.
Astfel, acest joc de lumini şi umbre recreează pe receptorul de imagine, ca pe o pânză de tablou, imaginea dinţilor, gingiilor, maxilarelor.
Echipamentul cu care se efectuează radiografiile dentare extraorale digitale
Acest tip de radiografii necesită un echipament mai masiv, care funcţionează cu pacientul în poziţie verticală.
Acesta are inclus şi modulul de teleradiografii.
Acelaşi echipament este utilizat şi pentru tomografii dentare digitale, CBCT.
Este genul de echipament modern pentru radiografii performante.
În legătură cu radiaţiile, trebuie să ştii că deşi radiografiile extraorale presupun o doză mai mare de radiaţii decât cele intraorale, noile echipamente de radiologie stomatologică digitală prezintă posibilitatea dozării foarte exacte a radiaţiilor, în aşa fel încât fiecare pacient să primească cea mai mică doză posibilă, absolut necesară efectuării radiografiei sau tomografiei de care are nevoie.
Cum se efectuează radiografiile dentare extraorale digitale?
Radiografiile dentare extraorale sunt radiografiile panoramice şi teleradiografiile.
Radiografia panoramică are ca rezultat imaginea de ansamblu a arcadelor dentare.
Teleradiografia redă imaginea întregului craniu şi poate fi de doua tipuri: laterală sau postero-anterioară.
- Radiografia panoramică
Presupune aceeași rutină de înlăturare a tuturor obiectelor metalice purtate, iar apoi îmbrăcarea vestei protectoare, ca şi la orice altă radiografie dentară.
Acest tip de radiografii se efectuează în picioare, stând cu faţa la aparat.
- Teleradiografia
Este realizată cu acelaşi echipament, prin utilizarea modulului special pentru teleradiografii.
Diferenţele dintre efectuarea celor două tipuri de radiografii dentare extraorale sunt:
· nu există piesă bucală şi nici mânere, ci capul îţi va fi sprijinit într-o tijă micuţă metalică, pentru a asigura poziţionarea corectă.
· aparatul captează imaginea dintr-o poziție fixă, fără rotaţie, sursa de radiaţii aflându-se la distantă mai mare de capul pacientului. Scopul este obţinerea unei imagini de ansamblu a întregului craniu.
Teleradiografia este utilă în tratamentele ortodontice, pentru a observa poziţia dinţilor în ansamblul fizionomiei, asimetriile şi poziţia maxilarelor.
De asemenea este utilizată de către neurochirugie, pentru identificarea leziunilor craniene şi analizarea malformaţilor craniene.
Digitalizarea imagisticii dentare a adus cu sine radiografii de calitate mult mai bună şi reducerea cu 80 % a dozelor de radiaţii.
APARATUL PLANMECA PROMAX 3D MID ESTE PIESA DE REZISTENŢĂ A CENTRELOR DE RADIOLOGIE ŞI TOMOGRAFIE DENTARĂ YTS-DENTAL VIEW.
ÎN CADRUL CENTRELOR DIN REŢEAUA NOASTRĂ, BENEFICIEZI DE CELE MAI CALITATIVE RADIOGRAFII ŞI TOMOGRAFII DENTARE, CU CELE MAI MICI DOZE DE RADIAŢII DIN INDUSTRIE.
Contactează-ne=render_social_share()?>