preloader
Blog
CUM SE EFECTUEAZĂ O RADIOGRAFIE DENTARĂ DIGITALĂ INTRAORALĂ?

CUM SE EFECTUEAZĂ O RADIOGRAFIE DENTARĂ DIGITALĂ INTRAORALĂ?

 

Ţi-a fost recomandată efectuarea unei radiografii dentare digitale intraorale şi nu ştii cum va decurge, la ce să te aştepţi? 

Radiografiile dentare intraorale digitale sunt foarte rapide, degajă o doză foarte mică de radiaţii Röntgen şi oferă imagini foarte detaliate.

 

Radiografia dentară digitală intraorală presupune:

 

  • durată foarte scurtă a expunerii efective – câteva secunde;
  • lipsa durerii – nu vei simţi nimic;
  • expunere mult mai scurtă, la o cantitate mult mai mică de radiaţii, decât în cazul radiografiei clasice;
  • rezultate foarte bune – imagine deosebit de clară.

Echipamentul cu care vor fi efectuate radiografiile

 

 

Cantitatea de radiaţii diferă de la aparat la aparat, în funcţie de cât de performant este.

Aparatura digitală este net superioară celei clasice, radiaţiile fiind cu până la 80% mai scăzute, iar calitatea imaginii mult mai bună.

Radiografiile dentare intraorale presupun prezenţa receptorului de imagine în interiorul gurii, iar cele extraorale sunt efectuate cu ajutorul unui receptor aflat în exteriorul dumneavoastră.

Acest fapt face ca pentru fiecare dintre cele două tipuri de radiografii să fie utilizat un echipament diferit.

Cum se efectuează o radiografie intraorală digitală?

 

Radiografiile intraorale sunt retroalveolare, bite-wing şi ocluzale în funcţie de poziţia receptorului de imagine în interiorul cavităţii bucale.

Acestea surprind doar imaginea a 3-4 dinţi, dar foarte fidel, cu detalii deosebite.

Datorită expunerii ţintite, a doar câtorva dinţi, cantitatea de radiaţii emisă este foarte mică.

 

Astfel, după intrarea în sală, vei fi rugat să îţi îndepărtați obiectele metalice purtate, vei îmbrăca o vestă de protecţie, pentru ca razele să nu îţi afecteze alte organe, iar apoi vei lua loc pe un scaun comod.

 

Pentru efectuarea RADIOGRAFIEI RETROALVEOLARE, ţi se va plasa unui receptor de imagine (asemănător filmului dentar) în interiorul gurii, lipit de gingia care acoperă rădăcinile dinţilor vizaţi, iar tu va trebui să închizi gura şi să-ţi uneşti buzele.

 

 

Braţul unui aparat digital, în formă de tub, va fi apropiat de tine şi ţintit spre receptorul de imagine. Tubul este sursa de radiaţii, iar în momentul radiografiei, acesta va transmite raze X spre receptorul de imagine.

Personalul implicat în acest proces medical va părăsi încăperea, comandând computerizat din exteriorul camerei, începerea procesului radiologic.

Procedura este foarte rapidă şi complet nedureroasă, astfel, în câteva secunde radiografia va fi gata, iar tu nu vei simţi nimic.

După ce radiografia a fost efectuată, ţi se va scoate receptorul de imagine din cavitatea bucală şi va fi îndepărtat aparatul.

Rezultatele vor fi imediat vizibile pe computer, imaginile putând fi transmise direct către medicul tău stomatolog, pe e-mail-ul tău sau imprimate.

 

RADIOGRAFIA BITE-WING va fi efectuată cu acelaşi echipament, în același mod, diferenţa fiind că receptorul de imagine va fi plasat între dinţii tăi, cu rugămintea ca tu să muşti pe el, pentru a-l ţine pe poziţie.

Astfel, vor fi detectate foarte bine anumite tipuri de carii:·      

  • cariile interdentare;
  • cariile de sub plombe;
  • cariile care nu au trecut încă de smalţul dentar;

 

RADIOGRAFIA OCLUZALĂ este cea mai extinsă radiografie intraorală.

 

 

Se realizează cu ajutorul aceluiaşi tip de echipament ca şi celelalte radiografii intraorale.

Diferenţa este că receptorul de imagine este mult mai mare, cât toată arcada dentară a pacientului. Va trebui ca tu să muşti blând, dar ferm, din receptorul de imagine pe care radiologul ţi-l va plasa în cavitatea orală. 

Această radiografie are ca rezultat imaginea unei întregi arcade dentare. 

Este utilizată pentru diagnosticarea fisurilor palatine, chisturilor, abceselor, a dinţilor supranumerari şi incluşi.

 

 

Pentru că întotdeauna calitatea contează, Centrele YTS-DENTAL VIEW de Radiologie digitală, Tomografie Dentară și ORL sunt dotate cu cea mai nouă şi modernă aparatură în domeniu, cu cele mai mici doze de radiaţie din industrie.

 

Call Now Button