Blog
CE RIȘTI DACĂ NU FACI RADIOGRAFII DENTARE

CE RIȘTI DACĂ NU FACI RADIOGRAFII DENTARE

 

Ești nemulțumit de faptul ca medicul tău stomatolog ţi-a recomandat efectuarea unei radiografii dentare?

Dacă te gândeşti să refuzi investigaţiile radiologice, să analizăm împreună posibilele implicaţii. 

Te gândești probabil la radiații şi la faptul că pe vremuri nu mai era nevoie de atâtea investigații radiologice şi totuși medicii se descurcau.

Să analizam problema. 

 

De ce nu se descurcă medicul stomatolog fără radiografii dentare ?

Oricine are o lucrare dentară realizată cu ceva ani în urmă, a constatat că după un timp au început sa apară probleme. Abcese, infecţii şi, inevitabil, vizite la stomatolog, cu ocazia cărora afli că tratamentul anterior a fost incorect sau incomplet efectuat.

În aceste cazuri, este posibil ca medicul să fi efectuat în trecut tratamentul fără radiografii dentare sau fără să fi efectuat o radiografie şi la finalul tratamentului, pentru a fi sigur că acesta este corect si complet.

Aşadar, lucrurile nu stau chiar aşa cum se crede. Medicii se descurcau fără radiografii dentare, efectiv pe ghicite, iar rezultatele erau rareori bune, pe termen lung.

De asemenea, multe afecţiuni grave, precum cancerul oral, nu erau depistate decât atunci când şansele de vindecare se reduceau efectiv la jumătate. Sunt multe afecţiuni care nu se pot observa cu ochiul liber, la o simpla consultaţie.

Ce riști dacă nu faci radiografia dentară recomandată de medicul tău stomatolog?

Riscurile pot fi majore, chiar dacă la prima vedere o carie sau un tratament de canal nu sunt mare lucru şi nu par sa reprezinte un risc pentru sănătatea ta.

De fapt, refuzul tău de a face radiografii dentare va determina, în cele mai multe cazuri, refuzul medicului de a te trata, pentru că nu îşi poate asuma riscurile aferente.

Chiar dacă medicul acceptă să îţi efectueze tratamentul stomatologic, neefectuând radiografii dentare rişti apariția anumitor probleme:

  • Tratamentul să fie efectuat incorect.

 

Medicul nu poate şti cât de profundă este o carie, cât de lungi sunt canalele radiculare, pentru o obturaţie de canal completă. Astfel, porţiunile de canal rămase nedezinfectate şi nesigilate reprezintă infecţii neîndepărtate.

 

 

 

 

 

 

 

  

  • Anumite situaţii anatomice, provocatoare de dureri, să rămână nedepistate, iar durerile să persiste şi să cauzeze probleme.

Radiografiile evidenţiază prezenţa dinţilor incluşi (ce au crescut în interiorul osului, în loc sa erupă în cavitatea orală), ce pot cauza dureri.

 

 

  • Inserarea de implanturi dentare să eşueze.

Fără tomografie dentară, inserarea de implanturi este curată loterie.

 

Nu de puţine ori am auzit de implanturi respinse de organism, ceea ce este incorect medical, fiind de fapt vorba de inserarea de implanturi fără efectuarea de tomografii, pentru a verifica starea osului în care se va face inserarea. Atunci când cantitatea şi calitatea osului nu sunt corespunzătoare, implantul va eşua.

Daca poziţia sa nu va fi corectă, acesta nu îşi va îndeplini rolul corect şi va trebui reinserat.

 

  • Anumite afecţiuni să rămână nedescoperite şi deci să se agraveze.

Deseori, radiografiile şi tomografiile dentare efectuate pentru motive banale au scos la iveală afecţiuni grave şi periculoase, în stadiu incipient, de nedepistat la examinarea orală.

 

De exemplu cancerul oral, descoperit în stadiu incipient, are, variind în funcţie de localizare, o rată de supravieţuire, după 5 ani de la depistare, de 78-92%. Descoperit în stadiu avansat, rata de supravieţuire, după 5 ani de la diagnosticare, scade la 18-24%.  

 

Infecţiile de la rădăcina dinţilor nu se rezolvă singure, de la sine, fără antibiotice şi tratament local, sau proceduri precum rezecţia apicală.

 

  • Intervenţiile chirurgicale să atingă sinusurile, nervi sau alte zone periculoase.

    Aceste riscuri sunt eliminate, prin efectuarea de tomografii dentare digitale 3D,  simularea computerizată a intervenţiei şi utilizarea ghidurilor chirurgicale.  

 

 

 

 

Aşadar, dacă îți dorești un tratament stomatologic de calitate, corect realizat şi ale cărui efecte să fie stabile în timp, este indicat să respecți recomandarea medicului tău de a efectua radiografii dentare, precum şi tomografii dentare, înaintea efectuării unui tratament stomatologic sau a unei intervenții de chirurgie oro-maxilo-facială.

Ţi-e teamă de radiaţiile din timpul radiografiilor dentare?

Echipamentele moderne de radiologie dentară sunt incomparabile cu cele din trecut.

Doza de radiaţii este cu mult redusă, iar in cazul radiografiilor digitale, reducerea faţă de radiografiile clasice din prezent, este cu până la 80%.

Aparaturile noi diferă şi ele, în funcţie de performanţe, astfel încât cele mai performante dintre ele au ajuns la un nivel de radiaţii foarte scăzut.

YTS-Dental View cuprinde o reţea de centre de radiologie super performantă, care vă aşteaptă pentru cele mai performante investigaţii de radiologie dentară, în cele mai sigure condiţii.

Centrele de radiologie YTS-Dental View sunt dotate cu cele mai puţin iradiante echipamente radiologice din industrie, la ora actuală, iar calitatea radiografiilor efectuate cu noile tehnologii este foarte bună.

 

Te invităm în oricare dintre cele 5 centre radiologice YTS-Dental View, pentru a experimenta calitatea şi tehnologia de vârf.

 

Apelează Vezi locațiile