Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Ce este CBCT?

CBCT - Computer Tomograf cu Fascicul Conic

 

Computerul Tomograf cu Fascicul Conic (CBCT) este o tehnologie de ultimă generaţie în domeniul imagisticii ce permite vizualizarea în plan tridimensional a zonelor scanate.

 

Folosind un fascicul conic de raze X, scanerul CBCT are nevoie de o unică rotaţie în jurul pacientului pentru a prelua sute de imagini ale zonei de interes, acestea fiind apoi reconstruite cu ajutorul unui software de imagistică, în vederea obţinerii modelului virtual 3D al pacientului.

 

Întreaga procedură este de foarte scurtă durată, iar gradul de expunere la radiaţii în cazul unei tomografii computerizate realizate cu CBCT este foarte scăzut în comparaţie cu tomografiile clasice.

 

Pentru vizualizarea tomografiei, pe lângă analiza efectuată de către specialiştii noştri, medicilor li se pune la dispoziţie un software gratuit (Planmeca Romexis) cu ajutorul căruia imaginile pot fi manipulate pentru a arăta diverse unghiuri, pot măsura adâncimi, grosimi, densităţi, pot selecta numai anumite ţesuturi, etc.

Clinicile YTS-Dental sunt dotate cu un computer tomograf cu fascicul conic ultraperformant Planmeca ProMax 3D MID şi Morita R100

 

  • Utilizarea Planmeca ProMax 3D MID sau a oricărui tip de computer tomograf cu fascicul conic implică expunerea pacientului la radiaţii ionizante (raze X). Faţă de radiologia clasică, nivelul de radiaţii este radical redus în cazul scanării cu ajutorul CBCT. Pentru a ne face o idee concretă asupra radiaţiei la care ne expunem, trebuie să ţinem cont că o tomografie computerizată obţinută cu Planmeca Promax 3D este echivalentul unui status dentar complet RX.
  • În cazul Planmeca Promax 3D MID, o tomografie computerizată 3D are o durată medie de expunere la radiaţii de doar 6 secunde pentru o scanare de 18 secunde, iar în urma procedurii se obţin peste 300 de imagini.
  • Informaţiile 3D legate de structura anatomică a pacientului sunt preluate la scara 1:1 şi sunt stocate sub formă de voxeli. Voxelul este o unitate cubică de volum şi poate fi considerat corespondentul 3D al pixelului..
  • Culoarea fiecărui voxel (cub) indică densitatea structurii anatomice corespunzătoare la nivelul obiectului original. Acest plus de informaţie pe care îl aduce o scanare 3D poate fi un factor determinant în alegerea tratamentului în domenii precum implantologie, ortodonţie, chirurgie BMF etc.