Despre radiatiile X

CE SUNT RADIAȚIILE?

Toate elementele din mediul inconjurător - alimentele, aerul, apa, solul, etc; sunt alcătuite din microparticule numite „atomi". O parte din atomii existenţi in natură sunt instabili şi eliberează energie sub formă de unde sau particule (tip alfa şi beta). Aceste unde sau particule sunt cunoscute ca „radiaţii".

Oamenii sunt expuşi radiaţiilor in permanenţă, fie că acestea provin de la surse naturale (radiaţiile atmosferice sau terestre) sau de la surse artificiale (televizorul, monitorul computerului sau telefoanele mobile). Efectele lor asupra organismului uman sunt prea mici pentru a fi considerate periculoase. Cantitatea de radiaţii absorbită de o persoană se măsoară in Sievert (Sv). Sievertul reprezintă doza de iradiere, evaluând cantitativ efectele biologice ale radiaţiei.

Radiațiile medicale:

Incepând cu anii '50, radiaţia a fost folosită din ce in ce mai mult in diagnosticări şi tratamente medicale. Astfel, cu ajutorul tehnicii medicale nucleare se afirmă sau se confirmă anual milioane de diagnostice: se localizează şi se descriu tumori, fracturi, afecţiuni dentare etc.

Doze radiații:

Orice investigaţie radiologică implică expunerea pacientului la radiaţii ionizante (raze X). Aparatura radiologică digitală de ultimă generaţie de care dispune clinica noastră face ca nivelul radiaţiilor necesare pentru obţinerea unei imagini radiologice foarte bune din punct de vedere calitativ, să fie redus la minim. Pentru o informare clară a nivelului de radiaţii la care sunteţi expuşi in timpul efectuării diverselor investigaţii radiologice cu aparatura digitală din clinica noastră, vă prezentăm în continuare o listă comparativă de procedee şi dozele de radiaţii emise.

Sursa de radiatii

Doze medii in microsieverti

Radiografie retroalveolară efectuată cu aparatură digitală Morita sau Planmeca

2 - 4 μSv

Doza medie de radiaţie naturală zilnică

4 - 7 μSv

Radiografie Panoramică efectuată cu aparatură digitală Morita sau Planmeca

6 - 9 μSv

Zbor avion Bucureşti - Londra

23 μSv

Locuit într-o clădire din cărămidă, piatră, beton timp de un an

70 μSv

Fumat 1,5 pachete ţigări pe zi / an

98 μSv

Tomografie Computerizată CBCT (tomografie cu fascicul conic) Morita sau Planmeca

20 - 250 μSv

Tomografie computerizată (tomografie volumetrică)

1.200 - 3.300 μSv

Doza / an de la care apare riscul dezvoltării cancerului

100.000 μSv

Doza / an la care o persoană poate avea simptome de greaţă şi vomă

2.000.000 μSv

Doza / an considerată fatală

10.000.000 μSv