Blog
Tomografia dentară CBCT: aspecte clinice şi calitatea de instrument formativ

Tomografia dentară CBCT: aspecte clinice şi calitatea de instrument formativ

Există afecţiuni care pot fi revelate suficient de examinările efectuate cu radiografii dentare locale (retro-alveolare, periapicale) sau panoramice (ortopantomografii). Dar tomografia realizată de echipamentul avansat cu fascicul conic CBCT (Cone Beam Computed Tomography) este superioară acestora.

 

Ea oferă măsurători mai exacte ale rădăcinii şi celorlalte structuri osoase, precum şi o mai mare fidelitate şi specificitate decât radiografiile panoramice sau 2D în detectarea resorbţiei radiculare.

 

Tomografia computerizată pe care o puteţi realiza la centrul imagistic de top Dental View – Aviatorilor (Bd. Aviatorilor 63, sector 1, Bucureşti) – tomografie dentară Aviatorilor, aparţinând primei şi celei mai vechi reţele de centre de imagistică dentară din ţară, reprezintă un instrument deosebit de important pentru diagnosticul şi planificarea strategică a tratamentului destinat – printre altele – dinţilor afectaţi de această afecţiune.

 

tomografie dentara aviatorilor, tomografie dentara sector 1, tomografie dentara dental view

 

Despre avantajele tomografiei dentare digitale

 

Computerul Tomograf cu Fascicul Conic prezintă numeroase avantaje în comparație cu un simplu film panoramic sau cu tomografiile obținute cu ajutorul CT-urilor clasice.

 

În primul rând tomografiile computerizate obținute cu ajutorul CBCT furnizează medicilor mult mai multe informații decât cele obținute în mod normal, din interpretarea unei radiografii/ tomografii clasice.

 

Densitatea osoasă, dimensiunile la scara 1 : 1 a dentiției și a structurilor învecinate sunt doar câteva din informațiile suplimentare obținute prin efectuarea unei tomografii cu ajutorul CBCT, informații vitale în stabilirea unui diagnostic și al unui plan de tratament optim (tomografie dentară sector 1).

 

Suprapunerea şi segmentarea imaginilor

 

Imaginile tomografice pot fi suprapuse şi segmentate, permiţând astfel, pentru tratamentele din diferite specialităţi stomatologice, compararea porţiunilor radiculare ale dinţilor afectaţi,

de pildă, de acest nou tip de anomalie dentară: malformaţia molar-incisivă.

 

Iar tehnologia tomografică a permis, în cadrul acestor studii clinice, compararea situaţiei unui astfel de pacient cu cea a unui pacient-reper, care nu suferă de precizata anomalie. În limitele impuse de etică, desigur, imaginile CBCT suprapuse au permis a fi vizualizate fidel toate neregulile prezente pe suprafaţa rădăcinii, chiar peste ceea ce este descris până acum în literatura de specialitate.

 

Modificările din camera pulpară et. al

 

De asemenea, investigaţiile imagistice digitale 3D permit observarea şi studierea modificărilor prezente în camera pulpară – obiect al unor studii deja receptate.

 

Dar, pe lângă acestea, este important a sublinia prezenţa şi a altor modificări asupra cărora tomografia CBCT îşi apleacă “ochiul” vigilent, cum ar fi • subţierea exagerată a feţelor dentinale ale segmentului radicular (rădăcinii dintelui), • mărirea canalului radicular, • alterarea morfologiei radiculare (aspect rotunjit) şi • aspectul resorbtiv al dentinei radiculare (tomografie dentară Aviatorilor).

 

Aceste aspecte clinice sunt deosebit de importante în domeniul stomatologic al ortodonţiei aşa numit interceptive, în gestionarea ortodontică interceptivă, cea care se efectueză în scopul diag-nosticării şi stabilirii protezei permanente la un pacient care prezintă diferite tipuri de malformaţie a rădăcinii.

 

La ce se referă acest domeniu clinic? La “interceptarea” obiceiurilor dăunătoare şi la îmbunătă-ţirea supra-ocluziei  şi a ocluziei (muşcăturii) inverse, denumită şi overjet.

 

Şi dacă tot am amintit despre malformaţia molar-incisivă şi importanţa tomografiei digitale în tratamentul ei, să mai menţionăm că că ea este, de fapt, o afecţiune larg răspândită.

 

Calitatea CBCT-ului de instrument formativ pentru profesionişti

 

Rapoartele care utilizează noi metodologii, cum ar fi suprapunerea imaginilor tomografice, sunt importante pentru a verifica şi îmbunătăţi cunoștințele altor profesioniști, permițând • o mai bună înțelegere a acestei anomalii, • diagnosticarea precoce, • abordarea corectă a tratamentului și • conservarea astfel a dinților, • precum și pentru stabilirea prevalenței.

 

Înaintea începerii tratamentului ortodontic, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. cefalo-oro-dentară. Centrul Dental View din Aviatorilor, sector 1, Bucureşti, aparţinând celei mai mari şi performante reţele de imagistică dentară din România, vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul!

 

Nu ezitaţi în a realiza aici, la  Dental View – Aviatorilor, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Apelează Vezi locațiile