
TOMOGRAFIA 3D CONE BEAM (CBCT) COMPLETEAZĂ ÎN MOD SUPERIOR RADIOGRAFIA PANORAMICĂ 2D TRADIȚIONALĂ
La centrul de imagistică dentară de top Dental View din Colentina (Şos. Colentina 23, bloc 1b, IRTA, parter, sector 2, Bucureşti) puteţi realiza în cele mai bune condiţii profesioniste şi la cel mai bun raport calitate-preţ prima etapă a demersului dentar restaurator pe care vreţi să vi-l aplicaţi: investigaţia radiologică, constând în radiografie tradiţională sau tomografie digitală.
Unitatea aparţine primei şi celei mai mari reţele de centre de imagistică din România, posesoare a celor mai avansate echipamente tehnologice şi a unor specialişti cu deosebită pregătire şi vastă experienţă (radiologie dentară Colentina).
Datele furnizate de investigaţie vor servi medicului stomatolog clinician în determinarea şi formularea celui mai precis diagnostic, precum şi medicului stomatolog practician în alegerea şi derularea celei mai bune şi potrivite căi de tratament restaurator.
Tot ceea ce urmează după aceasta depinde de datele furnizate de investigaţia imagistică iniţială, pretratament, dar şi din timpul tratamentului, cât şi de după tratament (posttratament).
Dental View – Colentina: un centru imagistic complet dotat
Centrul Dental View din Colentina, sector 2, deţine cea mai nouă tehnologie aplicabilă pentru realizarea oricărei forme de investigaţie pe bază de raze X (radiologie dentară sector 2).
Radiografia panoramică (RP), cea mai frecventă formă de investigaţie radiologică în stomatologie, este o tehnică care permite vizualizarea structurilor maxilare, mandibulare și faciale într-o singură imagine. Această tehnică radiografică ne permite să examinăm fracturile, patologiile, anomaliile de dezvoltare a dinților, articulația temporomandibulară, sinusurile maxilare etc.
Dar trebuie ştiut de către toţi pacienţii că leziunile aparţinând tesutului moale sau dur nu se pot distinge pe imaginile captate de radiografia dentară panoramică. În aceste cazuri, pot fi utile radiografiile craniului posteroanterior sau proiecțiile Towne inversate.
De pildă, pietrele amigdaliene, cunoscute şi sub denumirea de amigdaliţi, apar ca radioopacităţi unice sau multiple (calcifieri), în partea medială a ramului mandibulei și în peretele lateral al căilor respiratorii orofaringiene care se suprapun porţiunii medii a ramului mandibular pe imaginile RP.
Dar, pe lângă investigaţia radiografică, mai recent, tomografia computerizată realizată cu fascicul conic (CBCT – Cone Beam Computed Tomography), prin imagistica ei digitală tridimensională, ne permite să obţinem şi să analizăm tridimensional regiunea maxilo-facială cu maximă acurateţe.
Centrul Dental View – Colentina (radiologie dentară Colentina) este dotat şi cu un astfel de echipament avansat, CBCT Planmeca ProMax 3D Mid, care, susţinut de către modulul software Romexis Planmeca 3D, furnizează “felii” imagistice, ce sunt apoi asamblate într-o imagine 3D unică.
Comparaţia RP vs. CBCT, în cazul diferitelor densităţi ale structurilor organice
Am folosit exemplul pietrelor amigdaliene pentru a compara eficienţa imaginilor CBCT şi RP în detectarea diferitelor structuri, de diferite densităţi.
Am plecat de la ipoteza – care a fost infirmată de rezultate – că rata de detecţie a unor astfel de structuri ar fi similară în imaginile RP şi CBCT, şi am ajuns la concluzia că detectabilitatea amigdaliţilor în radiografia panoramică (RP) este mai mică decât cea din tomografia computerizată de tip Cone Beam (CBCT).
Scanarea dentară 3D Cone Beam obține informații cruciale la o rezoluție mai mare, prin emiterea unei doze mai mici de radiații. Deci în raport de eficienţă, expunerea pacientului la radiaţii este mult mai redusă.
Ø Avansul tehnologic îşi impune avantajele (posibilităţile sporite)
Este o tehnologie din ce în ce mai căutată şi utilizată de medicii stomatologi, deoarece permite captarea imaginilor anatomice cu referinţă de 360o ale maxilarului şi capului pacientului şi afişarea lor pe ecranul computerului de cabinet în câteva minute.
Reconstruirea datelor se realizează astfel într-un timp foarte scurt. Se pot afla astfel, în prealabil, complicaţiile şi se poate planifica tratamentul şi intervenţia chirurgicală chiar din faza lucrului pe monitor (radiologie dentară sector 2).
Scanarea dentară 3D Cone Beam intervine, deci, atunci când metodele radiografice tradiţionale nu pot detecta disfuncţiile patologice sau în cazul în care acestea furnizează informaţii false asupra situaţiei.
Vizualizările cu tomografia computerizată CBCT permit evaluarea de către medic a riscurilor, a emiterii unui diagnostic mai bun cu privire la structurile dentare subiacente, cum ar fi grosimea osului, localizarea canalelor nervoase și a țesuturilor moi.
Aceste detalii cresc mult acuratețea, precizia și eficiența tratamentului, dar şi capacitatea de a analiza poziția structurilor critice în cavitatea bucală.
Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară. Centrul Dental View din Colentina, sector 2, Bucureşti (radiologie dentară Colentina), aparţinând celei mai mari şi performante reţele de imagistică dentară din România, vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul.
Nu ezitaţi în a realiza aici, la YTS-Dental View Colentina, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!