Superioritate dintre radiografiile panoramice, tomografii şi radiografiile parţiale
Înainte, radiografiile dentare panoramice erau folosite în special în scopul sprijinirii tratamentelor ortodontice, dar şi protetice, pentru a evalua angulația dentară meziodistală. Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiei avansate 3D, oferite de computerul tomograf cu fascicul conic (CBCT), poate fi obținută o măsurare mai bună a angulației dentare.
Echipamentul CBCT se află în dotarea tuturor unităţilor primei şi celei mai mari reţele de centre de imagistică din ţară, YTS-Dental View, din București și Oradea.
Toate echipamentele Planmeca CBCT acceptă trei tipuri diferite de imagistică dentară 3D, precum și imagini panoramice, extraorale și cefalometrice.
Un singur aparat poate satisface toate cerinţele de radiologie dentară. Planmeca ProMax 3D Mid realizează:
- Scanarea modelului
- Realizarea de fotografii faciale
- Imagini panoramice
- Radiografii bitewing extraorale
- Imagini cefalometrice
PLANMECA este lider mondial în radiologia dentară!
De asemenea, centrele YTS-Dental View utilizează şi teleradiologia (transmiterea digitală a datelor la distanţă).
Tomografie vs. radiografie panoramică
Au fost însă studiate diferenţele dintre tomografii şi radiografiile panoramice. Dinţii cu cel mai mare dezacord între cele două metode au fost premolarul al doilea maxilar, caninul, incisivul lateral și premolar întâi mandibular.
S-a stabilit astfel că imaginea panoramică tinde să:
- Supraraporteze incisivii laterali maxilari, caninii având nevoie de vârful rădăcinii distale;
- Subraporteze premolarii maxilari și primii premolari mandibulari, cu necesarul vârfului rădăcinii distale.
În general, cercetătorii s-au simțit mai încrezători în utilizarea CBCT pentru a diagnostica poziția rădăcinii. În concluzie, reprezentarea imaginii mezio-distale a dinţilor oferită de computerul tomograf a fost mai exactă în comparaţie cu reprezentarea oferită de radiografia panoramică.
Superioritatea radiografiei panoramice faţă de radiografia parţială
Dar chiar şi cu aceste superiorităţi ale tomografiei digitale sub anumite aspecte, radiografia dentară rămâne un segment deosebit de important al unui program de sănătate dentară, permițând stomatologilor să detecteze cariile dentare, abcesele, chisturile, bolile gingivale, pierderea osoasă și problemele canalului radicular.
Radiografiile panoramice sunt mai de curând intrate în practica stomatologică şi oferă o ima-gine a întregii guri. Pe când, radiografiile periapicale sau bitewing (parţiale) sunt utilizate de stomatologi de zeci de ani, ele oferind o imagine îngustă a dinţilor, rădăcinilor şi osului maxilar subiacent, care susţine dinţii.
Radiografiile panoramice sunt realizate pentru a detecta problemele existente la nivelul maxilarului superior sau inferior, articulațiilor maxilarului (temporo-mandibulare), sinusurilor nazale și țesutul înconjurător sau al nervului mandibular.
Nu ezitaţi în a realiza aici, la YTS-Dental View, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!
YTS Dental View vă așteaptă pentru a obține o imagine clară a situației dvs. dentare!