RADIOGRAFIE PANORAMICĂ DENTARĂ
Apariția echipamentului ce a făcut posibilă realizarea radiografiei panoramice a reprezentat o inovație în domeniul imagisticii orale, în condițiile în care, anterior, radiografiile dentare erau doar intraorale. Această procedură de radiologie a fost dezvoltată în anul 1946, de către Prof. Paatero.
Acest tip de radiografie, cunoscută ca radiografie panoramică dentară, poartă denumirea de ortopantomografie, nume provenit de la primul echipament din lume care a realizat acest tip de radiografie, Orthopantomograph, produs de firma Instrumentarium din Finlanda, între anii 1961 și 1964.
Ortopantomografia (OPG) este, în prezent, cea mai utilizată formă de radiografie extraorală.
Ce este o radiografie panoramică dentară
O radiografie panoramică dentară este acea investigație de radiologie dentară care utilizează razele X pentru crearea unei imagini de ansamblu a întregii cavități orale, mărită cu 25-35% față de realitate.
Aceasta imagine cuprinde atât dentiția, osul maxilar și osul mandibular, cât și sinusul maxilar și cele 2 articulații temporo-mandibulare.
Indicații
- Evaluare, pentru realizarea unui plan de tratament;
- Tratarea dinților afectați în urma unei accidentări (leziuni osoase);
- Observarea dinților neerupți;
- Evaluarea înălțimii osoase, în cazul tratamentelor de implantologie;
- Vizualizarea molarului 3;
- Observarea fracturilor osoase maxilare sau mandibulare;
- Depistarea de tumori sau infecții;
- Evaluări pedodontice;
- Tratamente ortodontice;
Tipuri
- Standard;
- Cu incidență frontală – mărește gradul de focalizare (sharp layer) in zona frontală a dinților;
- Cu incidență ortogonală – modifică emisia de raze și le situează perpendicular pe dinte, astfel încât se evită suprapunerile aproximale ale dinților, în scopul observării atente a spațiilor interdentare;
- Cu incidență pediatrică – reduce considerabil (~60%) din doza de radiații și modifică geometria imaginii, pentru observarea dinților definitivi care încă nu au erupt.
Avantaje
- Vizualizarea întregii cavitatăți orale;
- Investigație radiologică rapidă;
- Investigație confortabilă, senzorul fiind plasat în exteriorul cavității orale;
Cum se desfășoară o radiografie dentară panoramică?
- Îndepărtarea tuturor obiectelor metalice pe care le porți (cercei, medalioane, ochelari, agrafe);
- Îmbrăcarea unui șorț de plumb pentru protecție;
- Poziționarea pentru radiografie. Radiografiile extraorale și tomografiile CBCT se fac în poziție verticală, cu spatele drept, iar bărbia poziționată fix. Pentru a evita mișcarea pe durata radiografiei, pacientului i se va poziționarea un obiect steril între dinți, iar mâinile vor fi așezate pe două mânere speciale.
- Radiologul va părăsi încăperea, iar aparatul va executa o rotație completă in jurul capului pacientului, timp de 15-20 de secunde;
- Rezultatele vor fi vizibile pe loc, pe monitorul calculatorului.
Dezavantaje
- Prezintă o imagine ușor deformată, datorită proiecției unui corp tridimensional în plan (bidimensional);
- Nu oferă informații detaliate și exacte despre fiecare dinte sau țesut moale.
Radiografie panoramică dentară – riscuri
Orice radiografie are ca scop obținerea de informații pentru a putea evalua corect sănătatea orală a unui pacient, pentru a formula un diagnostic corect sau a aprecia succesul unui tratament.
Odată cu digitalizarea radiologiei dentare, riscurile au scăzut considerabil, cele mai noi echipamente radiologice reducând radiațiile cu până la 80%.
În cadrul Centrelor de Radiologie Dentară Digitală YTS-Dental View, o radiografie panoramică dentară digitală efectuată cu aparatură digitală Morita sau Planmeca expune pacientul unei doze de 6 – 9 μSv, în condițiile în care doza medie de radiaţie naturală zilnică este de 4 – 7 μSv.
Îți stăm la dispoziție cu cele mai noi tehnologii digitale, pentru cele mai calitative radiografii panoramice, în cadrul oricăruia dintre cele 5 centre radiologice ale brand-ului YTS-Dental View.