DESPRE JUSTIFICAREA RADIOGRAFIEI DENTARE, CRITERII DE REFERIRE ȘI REGLEMENTĂRILE ÎN VIGOARE
Avansurile tehnologice în domeniul dentar modern sunt deosebit de importante şi permit efectuarea de tratamente dentare fără durerea şi disconfortul asociate cu ele în mod tradiţional, iar radiografia dentară nu face excepţie de la aceasta.
Dar în această discuţie trebuie luate în calcul mai multe aspecte, precum nivelul de radiaţie cumulat în urma mai multor şedinte de investigaţie radiologică, în cadrul largii utilizări a radiografiei locale (retro-alveolare, periapicale) sau panoramice (ortopantomografie).
Experţii imagişti şi mai ales medicii stomatologi de diferite specialităţi trebuie foarte bine să cunoască – mai ales că s-au implementat şi reglementări stricte şi legale în acest sens – când este cazul de a efectua o investigaţie cu raze X şi când nu trebuie ea efectuată.
Referiri chirurgicale asupra oportunităţii efectuării radiografiei dentare
De pildă, referirea chirurgicală asupra oportunităţii şi recomandării radiografiei dentare – extracţii (exodonţii), intervenţii chirurgicale simple.
Radiografia panoramică este frecvent utilizată pentru a evalua starea celui de-al treilea molar sau a “măseaua de minte”, cel care ridică de obicei probleme, înainte de îndepărtare lui chirurgicală. Dar această examinare nu trebuie efectuată la examinarea iniţială, de rutină, precum nu se recomandă nici în cazul celui de-al treilea molar neerupt.
În funcţie de datele oferite de examinarea clinică sau radiologică, de poziţia dintelui, se reco-mandă utilizarea uneia sau alteia dintre tehnicile de extracţie chirurgicală.
Cel de-al treilea molar (“măseaua de minte”) şi specificităţile lui
În cazul celui de-al treilea molar inferior, radiografia dentară panoramică – pe care v-o puteţi realiza în condiţii excelente la centrul Dental View din Crângaşi (Calea Crângași 29, clădirea Mega Image, etaj 1, sector 6) – radiografie dentară Crângaşi, aparţinând primei şi celei mai vechi reţele de centre de imagistică dentară din România – oferă importante informaţii despre poziţia dinţilor, relaţia cu canalul dentar inferior şi distanţa până la marginea inferioară.
Se mai poate impune şi radiografia periapicală atunci când există nelămuriri cu privire la complexitatea situaţiei rădăcinilor, precum relaţia intimă dintre rădăcinile molarului şi canalele radiculare.
În cazul celui de-al treilea molar superior, în situaţia eruperii sale complete, se impune realizarea radiografiei periapicale, iar solicitarea ei să aibă loc în primă instanţă, cu menţiunea că solicitarea de noi filme – iar acest lucru este valabil şi în alte cazuri – trebuie să se facă întotdeauna după vizualizarea (analiza) radiografiilor dentare anterioare.
De exemplu, radiografiile anterioare pot releva faptul că nu există prezent al treilea molar contralateral, şi astfel se evită necesitatea de a face o radiografie panoramică completă, se face abstracţie astfel de la o cantitate inutilă de iradiere.
Reglementările actuale reduc inutilele investigaţii radiografice “de rutină”
Noile reglementări impuse domeniului imagistic dentar sunt menite a pune capăt radiografiilor panoramice “de rutină”, efectuate pe bandă rulantă, neţinându-se cont de expunerea repetată periculoasă a pacientului la iradiere.
În majoritatea centrelor – nu este cazul centrului de excelenţă Dental View – Crângaşi, sector 6 (radiografie dentară Crângaşi) – filmul panoramic (“ortopantomografia”, denumită aşa după aparatul cu raze X care o realizează prin rotirea în jurul pacientului, numit ortopantomograf) sau radiografia intraorală completă se aplică rutinier abuziv, dar acest lucru nu mai este acceptat, iar reglementările internaţionale stăvilesc greşita practică.
Un procent ridicat de pacienţi (58%) continuă să se bazeze numai pe radiografia panoramică pentru evaluarea dentară comună. Deşi cercetările arată limpede că tendinţa şi practica sunt greşite: o radiografie intraorală locală (retro-alveolară sau periapicală) este superioară radiografiei panoramice în diagnosticarea patologiei dentare comune (carii, patologie parodontală şi periapicală).
Prin aceste radiografii de precizie s-au identificat chisturi sau leziuni neobişnuite la pacienţi, întărindu-se astfel părerea asupra importanţei şi valorii radiografiei parţiale.
Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară. Centrul Dental View din zona Crângaşi, sector 6, Bucureşti (radiografie dentară Crângaşi), aparţinând celei mai mari şi performante reţele de imagistică dentară din România, vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul.
Nu ezitaţi în a realiza aici, la YTS-Dental View- Crângaşi, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!