10 SITUAȚII ÎN CARE TREBUIE NEAPĂRAT SĂ FACEM RADIOGRAFII DENTARE
Radiografiile dentare sunt, în prezent, indispensabile tratamentelor stomatologice. Ceea ce în trecut era doar un vis, astăzi a ajuns să fie realitate, iar această realitate este în continuă evoluţie.
Echipamentele radiologice sunt din ce în ce mai avansate, iar avansarea tehnologiei radiologice se traduce în fapt prin imagini mai clare şi radiaţii de un nivel din ce în ce mai scăzut.
Aceste lucruri au început să fie cunoscute, dar astăzi vrem să vă prezentăm detalii despre situaţiile care impun necesitatea efectuării radiografiilor dentare.
1. Atunci când există o durere a cărei cauză nu poate fi depistată cu siguranţă în cadrul examinării clinice.
Durerile pot avea mai multe cauze, iar medicul va stabili zona pasibilă de a crea problema, ce necesită investigare radiologică.
Astfel se depistează infecţii, carii ascunse sub obturaţii mai vechi, interdentare sau diverse alte probleme ce necesită tratament imediat, pentru salvarea dintelui şi prevenirea afecţiunilor mai complexe.
2. Pentru stabilirea exactă a problemelor de aliniere dentară şi realizarea unui plan de tratament ortodontic corect.
Tratamentul ortodontic necesită studiu amănunţit al structurilor oro-maxilo-faciale, pentru stabilirea direcţiei şi metodelor de tratament ortodontic.
3. Pentru realizarea unui plan de tratament în cadrul reabilitării orale complexe.
Reabilitarea orală se impune în cazul existenţei mai multor afecţiuni ignorate în timp, ce, în mod congruent, au condus la degradarea stării de sănătate orală, până în punctul în care se impune tratarea fiecăreia în parte, pe rând, pentru restabilirea ocluziei normale şi esteticii zâmbetului.
4. În cadrul tratamentului de înlocuire a dinţilor lipsă cu implanturi dentare.
Înainte, pentru stabilirea poziţiei ideale de inserare, pentru simularea inserării şi după efectuarea intervenţiei de inserare, pentru evaluarea osteointegrării corecte.
Inserarea incorectă a implantului poate determina eşuarea osteointegrării sale şi, prin urmare, pierderea sa.
5. Atunci când se depistează sau când semnele clinice indică prezenţa unui chist în cavitatea bucală.
Chistul trebuie evaluat şi observat radiologic, pentru stabilirea caracteristicilor sale şi pentru planificarea şi coordonarea intervenţiei de extirpare.
6. Atunci când se bănuieşte prezenţa unei infecţii radiculare, a unui abces dentar.
Gradul de infectare şi alte detalii sunt esenţiale realizării unui tratament eficient.
7. Atunci când este necesar tratamentul endodontic, pentru observarea poziţionării canalelor.
În cadrul tratamentului endodontic, este foarte importanta tratarea completă a fiecărui canal radicular, pe toata lungimea sa, fără erori. În cazul tratării incorecte, se va produce reinfectarea sau infecţia nu va putea fi eradicată.
8. La copii, atunci când sunt probleme de erupţie incorectă sau întârziată a dinţilor.
Deseori, se întâmplă ca dinţişorii definitivi ai copiilor să nu erupă corect, iar acest lucru indică posibile probleme privind dinţi de lapte care îi blochează, îi fac să erupă strâmb sau probleme ale maxilarului. Extracţiile dentare, lărgirea maxilarului pentru a face loc tuturor dinţişorilor sau alinierea corectă a dinţilor de lapte existenţi, sunt tot atâtea tratamente ortodontice care necesită investigaţii radiologice.
9. Atunci când se bănuieşte existenţa unei fracturi.
Acestea pot apărea în urma unui traumatism accidental, din cauza fragilităţii dentare, bruxismului, a obturaţiilor mari sau din alte cauze.
Realizarea de radiografii dentare oferă posibilitatea vizualizării exacte a fracturii, a altor posibile fracturi şi stabilirea tratamentului corect, pentru salvarea dintelui afectat.
10. În cadrul consultului stomatologic regulat, o dată la şase luni sau minim o dată la un an, dacă ai implanturi inserate.
Ulterior intervenţiei de inserare de implant, este necesară supravegherea sa radiologică, pentru a evita apariţia de probleme şi a observa stabilitatea sa în os.
În toate aceste situaţii, necesitatea efectuării unei radiografii dentare sau tomografii dentare este stringentă.
Medicina prezentului este minim-invazivă, încercând să limiteze la minim intervenţiile chirurgicale şi să utilizeze fiecare posibilitate de investigare cu maximă eficienţă.
Aşadar, în zilele noastre utilizăm radiologia dentară pentru:
- depistarea precoce a afecţiunilor orale;
- pregătirea şi realizarea în siguranţă a tratamentelor şi intervenţiilor stomatologice;
- evaluarea succesului tratamentului.
În cadrul Centrelor YTS-DENTAL VIEW, de radiologie dentară digitală, aparatura avansată se îmbină cu experienţa medicilor, pentru a crea premisele unor investigaţii de imagistică dentară de excelenţă.