
ȘTIAI CĂ? CURIOZITĂȚI DESPRE RAZELE X
- Razele X nu reprezintă o tehnologie inventată de om.
Oamenii, precum toate celelalte organisme de pe Pământ, beneficiază de radiațiile nucleare în mod direct fără a-și da seama de acest lucru. Lumina Soarelui își are originea în reacții nucleare; substanțe radioactive se găsesc în munți și mari, iar în timpul activității vulcanice se eliberează în atmosfera o cantitate însemnată de radioactivitate.
Căldura internă a Pământului este dată de radiația de la radionuclizii naturali.
Radiaţiile influențează evoluția vieții. Fără reacții nucleare nu am exista.
- Există regiuni pe planeta noastră, cu radioactivitatea naturală ridicată.
Acest fapt nu influenţează în nici un fel speranţa de viaţă sau sănătatea locuitorilor din aceste zone.
- Unii oameni pot să simtă razele X.
Radiațiile X nu pot fi în general simțite de om, însă unele persoane pot simți furnicături la nivelul pielii atunci când se află în apropierea unui instrument de analiză cu raze X.
Practic nu se simt fasciculele razelor X ci mai degrabă senzația rezultata în urma interacțiunii particulelor ionizate de raze X cu aerul.
- Razele X ne-au ajutat să identificăm structura ADN-ului.
Astfel omenirea a putut înţelege mecanismul complex al vieții în toată splendoarea sa.
- Radiaţiile X erau utilizate în trecut (1920 – 1950) pentru a ajuta la montarea încălțămintei.
Aceste echipamente radiologice au fost vândute la magazinele de încălțăminte comerciale.
- 80% din radiațiile primite de organismul uman într-un an provin din surse naturale din mediul înconjurător.
- Iodura de sodiu face ca razele X să poată fi vizibile.
- Există microscoape cu raze X.
Primul astfel de microscop a fost dezvoltat în anii 1950.
Datorită acestei tehnologii, pătrunde adânc, în profunzimea obiectelor, reușind să vizualizeze detalii incredibil de mici, până la o miliardime de metru (nanometru), şi care poate manipula astfel, cu o precizie fără precedent, materialele noi, bazate pe nanotehnologie.
- În vid, radiaţiile Röntgen se propagă cu viteza luminii;
- Razele X pot fi vizibile, în anumite condiţii.
In general, considerată invizibilă pentru ochiul uman, în cazuri speciale pot fi vizibile raze X, ca o strălucire slabă “albastru-cenușie”, după cum atesta însuşi Röntgen. Este astfel posibil ca ionizarea moleculelor de aer să fie vizibilă pentru ochiul uman obişnuit cu întunericul, dar numai intensitatea fasciculului de raze X este suficient de mare.
- Există raze X dure (dense) sau moi.
În aplicațiile de diagnosticare medicală, razele X de energie scăzută (moale) sunt nedorite, deoarece sunt complet absorbite de organism, crescând doza de radiație fără a contribui la imagine. Prin urmare, o foaie subțire de metal, adesea din aluminiu, numită filtru cu raze X, este plasată, de obicei, pe fereastra tubului cu raze X, absorbând partea energetică redusă din spectru.
- În Univers se produc raze X.
Observatorul de raze X din Chandra, lansat pe 23 iulie 1999, a permis explorarea proceselor foarte violente din univers care produc raze X. Spre deosebire de lumina vizibilă, care oferă o imagine relativ stabilă asupra universului, universul cu raze X este instabil. Ea prezintă stele care sunt rupte de găuri negre, coliziuni galactice și nove și stele neutronice care creează straturi de plasmă care apoi explodează în spațiu.
- Radiaţiile Röntgen produc fluorescența unor substanțe.
Exemple de substanțe fluorescente: silicat de zinc, sulfurǎ de cadmiu, sulfurǎ de zinc, care emit lumina galben-verzuie.
Radiaţiile Röntgen au fascinat oamenii încă de la descoperirea lor şi au reprezentat obiectul cercetărilor ştiinţifice.
În prezent, se caută noi utilităţi şi beneficii, dar şi modalităţi de a eficientiza echipamentele de radiologie, pentru obţinerea de imagini din ce în ce mai clare, cu o doză de radiaţii din ce în ce mai scăzută.
Centrele de Imagistică dentară YTS-Dental View sunt complet digitalizate, fiind dotate cu cele mai noi şi performante echipamente, ce permit realizarea de radiografii şi tomografii dentare digitale de cea mai înaltă calitate, cu o doză foarte redusă de radiaţii.