ROLUL MEDICULUI RADIOLOG
Câţi dintre noi ştiu în mâinile cui ne lăsăm atunci când efectuăm investigaţii radiologice?
Medicul radiolog a fost deseori perceput, în trecut, ca fiind doar un tehnician care developează filme.
Este interesant să ştim câte ceva despre omul din spatele radiografiilor şi tomografiilor dentare.
Cine este radiologul?
Imagistica medicală este una dintre cele mai captivante și progresive discipline medicale și un domeniu de activitate intensă în ceea ce privește cercetarea tehnologică și biologică.
Radiologia este ramura medicinei care se ocupă cu obținerea imaginilor ale organelor și țesuturilor, pentru diagnosticarea și tratamentul bolilor și afecțiunilor.
În prezent, în condiţiile medicinei moderne, bazate pe non-invazivitate, am început să înţelegem importanţa radiologiei pentru prevenirea şi tratarea afecţiunilor în stadiu incipient, dar şi pentru realizarea intervenţiilor chirugicale în siguranţă şi cu maximă precizie.
Radiologul este un medic generalist care a finalizat pregătirea post-universitară adecvată și interpretează imagini medicale, comunică aceste descoperiri altor medici prin intermediul unui raport scris sau verbal și folosește imagistica pentru a efectua proceduri medicale minim invazive.
Pregătirea medicului radiolog
Radiologii sunt în primul rând medici clinicieni şi au nevoie de o bază solidă de cunoștințe clinice în alte discipline. Radiologul care şi-a completat pregătirea trebuie să fie capabil să facă faţă independent la majoritatea problemelor clinice.
Un medic radiolog deţine informaţii mai multe decât am fi tentaţi să credem. Pregătirea sa teoretică include, pe lângă medicina generală, domenii precum:
- fizica radiațiilor;
- radiobiologie;
- radioprotecție;
- biologie celulară, ADN, ARN;
- farmacologia şi aplicațiile substanțelor de contrast;
- morfopatologie, fiziopatologie;
- diagnosticul şi managementul tumorilor;
- biotică;
- relaţia medic-pacient.
Tehnică radiologică avansată
În zilele noastre, medicii radiologi nu mai sunt tehnicienii obscuri din laboratoare în subsol, din trecut, ci specialişti în mânuirea computerelor şi echipamentelor de tehnică de vârf.
Specialiștii în imagistică supervizează sau efectuează examinări imagistice folosind tehnologii precum tomografia computerizată cu fascicul conic (CBCT), utilizând imaginile rezultate în urma realizării acestor investigații pentru a diagnostica și a monitoriza o gamă largă de afecțiuni.
În general, medicii radiologi se specializează într-un anumit domeniu în cadrul stagiului de practică în spitale şi centre medicale, iar apoi se perfecţionează prin activitatea desfăşurată în cadrul diverselor clinici.
Aceştia se pot supraspecializa, după terminarea studiilor universitare, obţinând diferite competenţe, cum ar fi aceea de realizare a tomografiilor computerizate.
Tomografia computerizată cu fascicul conic este specifică stomatologiei şi a devenit o investigație importantă în procesul de evaluare non-invazivă:
- a suspiciunilor de afecţiuni orale;
- a condiţiilor optime de realizare a diverselor intervenţii şi tratamente;
- a succesului unei intervenţii chirurgicale sau a unui tratament;
- pe durata diverselor tratamente.
Modernitatea apreciază cu adevărat rolul din ce în ce mai important al radiologiei în managementul afecțiunilor orale, atât în partea de diagnostic, proceduri prediagnostice, precum și în urmărirea pacienților pe parcursul şi după efectuarea tratamentelor.
Specialiștii din domeniul imagisticii dentare joacă un rol esenţial în detectarea, diagnosticul și managementul afecţiunilor orale, aceștia contribuind la creșterea calității tratamentului pacienților.
Reţeaua de Centre de radiologie YTS-Dental View se mândreşte cu o echipă unită cu 100 de angajați motivați, dintre care 10 medici și 70 de asistenți medicali de radiologie. Împreună, redefinim calitatea şi performanţa în radiologie stomatologică.