Blog
Radiografiile dentare la copii: De ce sunt esențiale înainte de aparatul dentar?

Radiografiile dentare la copii: De ce sunt esențiale înainte de aparatul dentar?

Radiografiile dentare la copii: De ce sunt esentiale inainte de aparatul dentar?

 

  1. Contextul general al radiografiei dentare pentru copii
  2. Ce probleme pot fi identificate printr-o radiografie dentară?
  3. Care este vârsta potrivită pentru realizarea radiografiilor ortodontice la copii?
  4. Este radiografia dentară periculoasă pentru copii?
  5. Cum se desfășoară procesul de realizare a unei radiografii dentare?
  6. Ce urmează după realizarea radiografiei?
  7. Sfaturi pentru părinți în pregătirea copilului pentru radiografia dentara CBCT

 

Contextul general al radiografiei dentare pentru copii

Prevenția și precauția sunt esențiale când vine vorba de sănătate dentară atât în cazul copiilor, cât și în cel al adulților. Din prisma radiațiilor, și nu numai, radiografiile dentare devin un subiect de îngrijorare pentru părinți, în special când se gândesc dacă este absolut necesară această etapă.

În ultimii ani, tehnologia a evoluat foarte mult, iar tomografia dentară este astăzi una dintre cele mai utilizate metode de investigare a afecțiunilor din domeniul ortodontic. Unul dintre obiectivele semnificative ale tratamentului ortodontic este realizarea unei poziţii dentare adecvate şi stabile, proces în care sunt implicate nu numai coroanele, ci şi rădăcinile acestora. De asemenea este foarte important pentru medicul ortodont să depisteze poziția și numărul mugurilor dentari intraosoși.

 

Ce probleme pot fi identificate printr-o radiografie dentară?

Radiografiile dentare sunt esențiale pentru un tratament ortodontic corect, deoarece permit medicului să analizeze structura osoasă, poziția dinților și eventualele probleme ascunse. Aceste investigații ajută la stabilirea unui plan personalizat, evitând complicațiile pe termen lung. Cu atât mai mult în cazul copiilor care pot avea dinți care nu au erupt, malformații sau defecte osoase, greu de identificat fără o investigație radiologică.

 

Care este vârsta potrivită pentru realizarea radiografiilor ortodontice la copii?

În general, prima radiografie ortodontică este recomandată de medicul ortodont in jurul varstei de 6 ani, când erup primii dinți permanenți. La această vârstă, medicul poate identifica eventualele probleme de creștere și poate interveni timpuriu, prevenind tratamente mai complicate în viitor. În funcție de situație, medicul dumneavoastră vă poate recomanda efectuarea primei radiografii la altă vârstă.

 

Este radiografia dentară periculoasă pentru copii?

La YTS Dental View punem siguranța celor mici pe primul loc, astfel că echipamentele sunt setate în așa fel încât copiii sa fie  expuși la cea mai mica doză de radiații necesara, în plus folosim șorțuri de protectie pentru a proteja restul corpului copilului, concentrând radiațiile exclusiv pe zona de interes.

Radiografiile 3D (tomografiile CBCT)  sunt recomandate și se fac copiilor doar în cazuri complexe sau atunci când este absolut necesară o vizualizare detaliată a dinților și oaselor maxilare.

 

Cum se desfășoară procesul de realizare a unei radiografii dentare?

Radiografiile dentare sunt proceduri simple, rapide și complet nedureroase, fiind utilizate frecvent pentru a obține o imagine clară asupra sănătății dentare a copilului. Acestea permit medicului ortodont să evalueze poziția dinților și a oaselor maxilare înainte de montarea unui aparat dentar.

Pasl 1 – Pregătirea copilului pentru radiografie – Un specialist YTS Dental View îi va explica cu atenție și răbdare și pe înțelesul copilului pașii care trebuiesc urmați

Pasul 2 – Poziționarea corectă în fața aparatului – copilul va fi ghidat și ajutat să se poziționeze corect pentru a obține o imagine precisă

Pasul 3 – Protecția împotriva radiațiilor – pentru siguranța și confortul copilului i se va pune un șorț de protecție adaptat vârstei

Pasul 4 – Captarea imaginii radiografice – procesul captării imaginii radiologice durează doar câteva secunde. Copilul va fi monitorizat în tot acest timp prin imagine video

Pasul 5 – Verificarea și primirea rezultatelor – Asistentul radiolog verifică corectitudinea imaginii și aprobă trimiterea/printarea radiografiei

 

Ce urmează după realizarea radiografiei?

După efectuarea radiografiei, ortodontul analizează imaginile și stabilește un plan de tratament. În funcție de rezultate, acesta poate recomanda un aparat dentar mobil sau fix, extracția unor dinți sau alte intervenții ortodontice. Părinții vor primi explicații detaliate despre pașii următori și durata estimată a tratamentului.

 

Sfaturi pentru părinți în pregătirea copilului pentru radiografia dentara

Radiografia dentară este o investigație sigură și esențială pentru evaluarea detaliată a danturii copilului înainte de montarea unui aparat dentar. Cu toate acestea copilul este posibil să aibă un sentiment de frică pentru că nu știe exact la ce să se aștepte, tocmai de aceea le recomandăm părinților să urmeze aceste sfaturi pentru a le face vizita la noi cât mai plăcută atât copiilor, cât și părinților.

  • explică-i pe înțelesul lui ce urmează să se întâmple utilizând un ton calm și pozitiv
  • asigură-l că nu îl va durea și că va dura foarte puțin
  • pregătește-l pentru poziția corectă, și anume să stea nemișcat preț de câteva secunde
  • evită bijuteriile, agrafele de păr și orice obiecte metalice ar putea avea pe el copilul în ziua radiografiei
  • încurajează-l să respire adânc și să se relaxeze

 

Apelează Vezi locațiile