Blog
RADIOGRAFIILE DENTARE SUNT PERICULOASE?

RADIOGRAFIILE DENTARE SUNT PERICULOASE?

 

Această întrebare este în gândul multor pacienţi, îngrijorarea lor fiind generată de zvonuri şi sfaturi de la rude şi prieteni.

 

Este mai mult decât indicat să fii întotdeauna informat din surse sigure asupra tuturor nelămuririlor legate de investigaţiile şi tratamentele medicale pe care le efectuezi.

Ce sunt, mai exact, radiaţiile Röntgen?

 

Radiografiile şi tomografiile dentare sunt realizate cu ajutorul razelor Röntgen.

Atunci când ne întrebăm dacă radiogradiografiile dentare sunt periculoase, ne gândim în primul rând la efectul acestor raze.

Radiaţiile Röntgen sunt un tip de radiație electromagnetică cu lungime de undă scurtă, nefiind vizibile.

Spectrul electromagnetic include şi lumina, undele radio, infraroșii, ultraviolete şi gama.

Cea mai puternică formă de radiaţie electromagnetică este radiaţia gama, utilizată în prezent în medicina nucleară.

 

 

Radiaţiile Röntgen, denumite raze X de către fizicianul care le-a descoperit, pătrund în organism și sunt absorbite în cantități diferite, în funcție de densitatea organului prin care trec.

 

Razele X sunt utilizate pe scară largă pentru a imagina interiorul obiectelor opace vizual.

Radiografiile dentare sunt periculoase pentru sănătate?

 

Îngrijorarea pacienţilor este legată de efectul radiaţiilor X utilizate în realizarea radiografiilor şi tomografiilor dentare, asupra corpului uman.

 

Ceea ce trebuie lămurit încă din start, este că radiologia dentară utilizează cea mai mică doză de radiaţii din întreaga gama de investigaţii de imagistică medicală.

 

Un al doilea amănunt extrem de important este că ceea ce ştiau părinţii şi bunicii noştri nu mai este de actualitate.

Medicina evoluează constant, în ultimul timp chiar din ce în ce mai rapid, căci noile tehnologii eficientizează mult cercetările ştiinţifice.

 

Medicina face eforturi susţinute în găsirea de metode de investigaţie şi de tratamente cât mai puţin invazive.

 

Tehnica de imagistică dentară a evoluat enorm, ajungându-se la posibilitatea obţinerii de radiografii de o calitate extraordinară, cu o cantitate mult mai mică de radiaţii decât în trecut.

Echipamentele de radiologie au filtre de radiaţii, care absorb radiaţia X de energie scăzută care ar fi complet absorbită în organism, fiind astfel dăunătoare şi împiedicând formarea imaginii radiologice.

 

Radiografiile dentare sunt periculoase?

Adevărul ştiinţific dovedit este că cea mai parte din radiaţiile absorbite de organismul nostru provin din surse naturale.

Radiaţia naturală provine din pământ şi din Cosmos.

In sol există gaze radioactive precum radonul.

Radiaţia cosmică de fond străbate atmosfera Pământului şi ajunge pe suprafaţă, intensitatea ei scăzând pe măsură ce coboară spre suprafaţă.

 

 

Ca fapt interesant, Pământul este înconjurat de două centuri de radiaţii Van Allen. La aceste altitudini, radiaţia este foarte puternică.

Expunerea la o radiografie dentară digitală este echivalentă cu mai puţin de o jumătate de zi de radiații de fond absorbite din mediul natural.

 

Pentru că radiaţiile cresc în intensitate odată cu altitudinea, un zbor de la Londra la New York te iradiază cu 40 de μSv, pe când o radiografie dentară retroalveolară digitală cu doar 2-4 μSv.

 

Viaţa pe Pământ ne iradiază zilnic. Locuirea în clădiri de beton, cărămidă sau piatră ne iradiază, până şi dormitul lângă cineva ne iradiază, deoarece noi înşine suntem purtători de radiaţii provenite din hrana pe care o cultivăm în pământ.

 

 

Omul, datorită avansării ştiinţei, a învăţat să producă şi să utilizeze radiaţiile în beneficiul său.

 

Fără radiografii dentare, tratamentele ar fi făcute din ochi, incomplet, incorect, afecţiuni grave ar fi rămas nedescoperite decât atunci când sunt evident avansate şi au produs pagube mari, dinţii ar fi pierduţi, iar implanturile nu ar fi posibile.

Contează echipamentul radiologic utilizat?

 

Dozajul razelor X utilizate în imagistica dentară variază în mod semnificativ în funcție de procedură și tehnologie (film sau digital). 

 

CENTRUL YTS-DENTAL VIEW DIN PIATA MUNCII ESTE PRIMUL CENTRU DE IMAGISTICĂ DENTARĂ DIN ROMÂNIA CARE ARE IN DOTARE COMPUTERUL TOMOGRAF CU FASCICUL CONIC PLANMECA PROMAX 3D MID.

 

ACESTA EMITE CEL MAI SCĂZUT NIVEL DE RADIAȚII DINTRE TOATE APARATELE DISPONIBILE MOMENTAN PE PIAȚĂ, PRODUCÂND IMAGINI LA O REZOLUȚIE EXCEPȚIONALĂ.

 

 

Reţeaua YTS-Dental View cuprinde șapte centre – Piaţa Muncii, Aviatorilor, Lujerului, Piaţa Sudului, Progresului (Vulcan), Crângași (ÎN CURÂND) și Nicolae Grigorescu (ÎN CURÂND) – la care atât medicii, cât şi pacienţii pot beneficia de o gamă completă de servicii de imagistica dentară.

 

Apelează Vezi locațiile