Radiatiile medicale

Incepand cu anii ’50, radiatia a fost folosita din ce in ce mai mult in diagnosticari si tratamente medicale. Astfel, cu ajutorul tehnicii medicale nucleare se afirma sau se confirma anual milioane de diagnostice: se localizeaza si se descriu tumori, fracturi, afectiuni dentare etc. De asemenea, in zilele noastre radiatiile sunt utilizate si in tratamentul cancerului. Computerul Tomograf cu Fascicul Conic (CBCT) este o tehnologie imagistica ce utilizeaza pentru analiza un fascicul de radiatie ionizant. De aceea utilizarea CBCT poate implica un ipotetic risc de expunere la radiatii.

Pentru o apreciere mai clara a nivelului de radiatii la care sunteti expus la efectuarea unei tomografii digitale cu ajutorul CBCT, va prezentam in continuare o lista comparativa de procedee si dozele emise.

Computer Tomograf Standard 1200 – 3300 μSv
Radiografie Panoramica efectuata cu ajutorul CBCT (Cone Beam Computer Tomograph) 6,7 – 7 μSv
Doza medie de radiatii emisa de CBCT 20 – 250 μSv
Doza de radiatie naturala anuala medie* 2,2 μSv / locuitor

*Sursa: http://www.nuclearelectrica.ro/UserFiles/File/pliante/04.pdf

Trebuie retinut insa faptul ca rolul CBCT este de a furniza informatiile necesare pentru diagnosticarea si tratarea unei afectiuni, iar daca medicul specialist va indruma catre o astfel de examinare inseamna ca beneficiile analizei depasesc considerabil posibilele riscuri.