Academia YTS-Dental View
Articole de specialitate

De cand a fost prezentat medicilor dentisti din America de Nord in anul 2001, CBVI, numit uneori si Tomograf Computerizat cu Fascicul Conic sau Tomograf Volumetric cu Fascicul Conic, a fost adoptat rapid de catre medicii dentisti, medicii specialisti in domeniul medicinei dentare si proprietarii clinicilor de radiologie dentara. Adoptarea CBVI pare sa fie mult mai rapida decit a metodelor imagistice digitale intraorale si/sau panoramice. Suntem de parere ca acest lucru se datoreaza pe de o parte preciziei incredibile cu care CBVI descrie zonele specifice pentru implanturi dentare, si, pe de alta parte, din punct de vedere ortodontic, pentru ca datele pacientului obtinute cu fasciculul conic sunt mult mai exacte si ofera o viziune cu adevarat la scara 1:1 a dentitiei si a structurilor invecinate.(…)
Suntem ferm convinsi ca CBVI va deveni un standard de ingrijire medicala pentru luarea deciziilor clinice privind numeroase proceduri stomatologice (…)

Odata cu aparitia CBCT (tomografie computerizata cu fascicul conic – denumire gresita) sau a CBVT (tomografie volumetrica cu fascicul conic – de asemenea o denumire nu foarte corecta) sau a CBVI (aparatul de imagistica volumetrica cu fascicul conic – probabil cea mai corecta denumire) avem posibilitatea de a obtine o cantitate de informatii radiologice semnificativ crescuta pentru luarea deciziilor clinice zilnice. Acest lucru inseamna ca putem inlocui toate celelalte metode imagistice radiologice cu CBVT sau CBVI? Nu, nu inseamna asta.
De ce si-ar expune un medic dentist pacientul unei doze de radiatii de 4-74 ori mai mare decat doza utilizata pentru o imagine panoramica, doar pentru a vedea o dentitie mixta!?

YTS-Dental View isi propune sa se implice activ in crearea unei comunitati care sa asigure membrilor sai - medici si specialisti in domeniul dentar - accesul rapid la materiale de uz clinic (solutii software profesionale), informatii de ultima ora, articole in exclusivitate, interviuri etc. De aceea clinica se implica in dezoltarea unui centru complet de resurse ce va urmari trei directii de dezvoltare: facilitarea accesului medicilor si specialistilor la solutii software performante, informare si educatie.

Pentru medici si specialisti, centrul de resurse YTS-Dental View va facilita accesul la sisteme pentru vizualizarea si analizarea imaginilor digitale si la sisteme informatice dedicate educarii pacientilor si planificarii tratamentului. De asemenea, va fi pus la dispozitia membrilor un mediu de informare online ce va include un forum de specialitate si o biblioteca digitala.

Nu in ultimul rand, centrul va coordona si un proiect educational – “Academia YTS-Dental View” – in cadrul caruia se vor organiza periodic evenimente pe teme de specialitate pentru studenti.

Revista de imagistica dentara

Revista de Imagistica Dentara este prima revista de specialitate din Romania.

Revista de Imagistica Dentara are ca scop promovarea acestui domeniu de nisa ce joaca insa un rol esential in practica stomatologica moderna. In acest sens echipa redactionala va selecta pentru fiecare numar al revistei informatiile de ultima ora din domeniu, articole in exclusivitate semnate de lectori de renume, atat din tara, cat si din strainatate, interviuri, studii de caz, noi tehnologii de preluare si analiza a imaginilor, noutati in domeniu (evenimente, congrese) etc. Se doreste astfel ca revista sa devina o permanenta sursa de informare pentru medicii stomatologi si specialistii din domeniul dentar.

Revista de Imagistica Dentara
numarul 1
numarul 2
Ghidul Clinicianului pentru intelegerea
Imagisticii Volumetrice cu Fascicul Conic
– Dr. Dale Miles
De ce atata agitatie in legatura cu doza de radiatii?
– Dr. Dale Miles